EU bereidt zich voor op mogelijke handelsbeperkingen VS: "We zullen tegenmaatregelen nemen"

"Als Amerikaans president Donald Trump hard toeslaat, zullen we tegenmaatregelen nemen", zegt Europees commissaris Cecilia Malmström.
EPA "Als Amerikaans president Donald Trump hard toeslaat, zullen we tegenmaatregelen nemen", zegt Europees commissaris Cecilia Malmström.
De 28 lidstaten van de Europese Unie, die vandaag bijeen waren in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, zijn klaar om te antwoorden op mogelijke handelsbeperkingen van de Verenigde Staten. Al hopen ze dat een escalatie vermeden kan worden. "Als Amerikaans president Donald Trump hard toeslaat, zullen we tegenmaatregelen nemen", verzekerde Europees commissaris Cecilia Malmström op de raad van de Europese ministers van Handel, waar de verschillende scenario's werden overlopen.

De 28 zijn ongerust over de plannen van de Amerikaanse regering. Recent werden drie scenario's uitgewerkt voor heffingen of quota op de invoer van aluminium en staal om de nationale veiligheid en de werkgelegenheid in de VS te vrijwaren. Tegen 11 april moet president Trump een beslissing nemen in het staaldossier, tegen 19 april in dat van het aluminium. "Intussen gaan we het risico op een escalatie met dialoog proberen af te zwakken. Veiligheid als argument gebruiken is onbegrijpelijk vermits we bondgenoten in de NAVO zijn", meent de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die het protectionisme van het Amerikaanse regering hekelt.

Chinese producten

Naargelang de maatregelen die Washington neemt, hebben de Europeanen verschillende antwoorden klaar. De EU kan naar de Wereldhandelsorganisatie WTO stappen of zelf beschermingsmaatregelen nemen om de Europese staal- en aluminiumindustrie te beschermen. Zo kunnen tijdelijk importbeperkingen opgelegd worden. Indien de VS handelsbeperkingen opleggen, bestaat ook het gevaar dat de Europese markt van staal en aluminium wordt overspoeld door goede Chinese producten.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Het zal je misschien verwonderen, juul kabas, maar ondanks al hun geroep en arrogantie is de VS niet de grootste markt ter wereld. Als Rusland economisch wat zou willen meewerken dan is er één grote Euraziatische markt met een paar miljard consumenten en dat zou de VS helemaal tot een dwerg maken.

 • Jan Verstrepen

  Ja ze gaan alle fabrieken en instellingen verpatsen aan de Chinezen en ze zijn er al aardig mee bezig, die kunnen dan heel de boel versassen naar hun land en hier miljoenen werklozen achterlaten, wat uiteraard niet zal gebeuren in Amerika.

 • roland peeters

  Voor het geld kan Europa beschermings maatregelen nemen( staal,aluminium)maar de bevolking beschermen tegen de migratie vergeet het.

 • Febe Chapin

  Bondgenoten bestaan niet als ze geen winst hebben aan elkaar. De grootste vijanden kunnen snel beste maatjes worden, de beste vrienden snel de grootste vijanden. Dit geld ook in het leven.

 • Lens Roger

  Er moet in elk geval voorzien worden dat producten die ingevoerd worden minstens voldoen aan de regels die aan de eigen "fabrikanten - telers "etc worden opgelegd.