Etna opnieuw actief: prachtige beelden van gutsende lava

De Etna is afgelopen nacht opnieuw actief geworden, met explosies en lavastromen uit een krater in de woestijnachtige zone aan de top van de vulkaan. Dat meldt het Italiaans Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulkanologie.

De lava stroomt langs de zuidoostelijke helling, de Valle del Bove genaamd, over een lengte van 1,5 kilometer. De maximale activiteit werd rond middernacht opgetekend. De rookwolken die van de vulkaan opstegen zorgden voor de sluiting van de twee luchthavens van de nabijgelegen stad Catania. Vandaag gingen ze weer gedeeltelijk open. 

De Etna is op deze plek weer actief sinds 14 juli. De Etna is met zijn top op 3.300 meter de belangrijkste actieve vulkaan van Europa. De laatste grote uitbarsting van de vulkaan dateert van de winter 2008 - 2009.

De lava stroomt langs de zuidoostelijke helling, de Valle del Bove genaamd, naar beneden over een lengte van 1,5 kilometer.
AP De lava stroomt langs de zuidoostelijke helling, de Valle del Bove genaamd, naar beneden over een lengte van 1,5 kilometer.
De Etna is afgelopen nacht weer actief geworden.
AP De Etna is afgelopen nacht weer actief geworden.
De Etna is met zijn top op 3.300 meter de belangrijkste actieve vulkaan van Europa.
Photo News De Etna is met zijn top op 3.300 meter de belangrijkste actieve vulkaan van Europa.
screenshot AP