Estland en Roemenië duelleren om zetel in VN-Veiligheidsraad

Archiefbeeld - De VN-Veiligheidsraad
epa Archiefbeeld - De VN-Veiligheidsraad
Vrijdag wordt in New York beslecht welke vijf landen naast België mogen aanschuiven aan de hoefijzervormige tafel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Niger, Tunesië, Vietnam en Saint Vincent en de Grenadines zijn zo goed als zeker van hun verkiezing. In de Europese groep kondigt zich een duel tussen Estland en Roemenië aan, zo is uit diplomatieke bron vernomen. 

De 193 VN-lidstaten kiezen vrijdag in een geheime stemming vijf niet-permanente leden voor de periode 2020-2021. De vijf volgen vanaf januari Polen, Ivoorkust, Equatoriaal-Guinea, Koeweit en Peru op. 

De Veiligheidsraad is één van de belangrijkste organen van de Verenigde Naties. De raad telt vijf permanente leden met vetorecht: Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië. Daarnaast telt ze tien niet-permanente leden. Daar hoort sinds begin dit jaar ook België bij. Ons land werd vorig jaar verkozen voor de periode 2019-2020. 

Volgens diplomatieke bronnen mogen Niger en Tunesië quasi zeker zijn dat ze verkozen zullen worden als vertegenwoordigers van de Afrikaanse groep. Vietnam zou zo goed als zeker de Aziatische groep mogen afvaardigen, en Saint Vincent de groep van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen. 

In de 'Oost-Europese groep' kondigt zich dan weer een duel tussen de EU-lidstaten Estland en Roemenië aan. Om verkozen te raken, moeten de landen een tweederdemeerderheid van 129 stemmen halen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.