Eroglu op kop na verkiezingen Noord-Cyprus

UNKNOWN
In Noord-Cyprus zijn de stembureaus dichtgegaan. Volgens de eerste gedeeltelijke resultaten zou premier Dervis Eroglu op kop liggen in de presidentsverkiezingen.Eroglu, partijleider van de conservatieve Nationale Eenheid Partij (UBP), behaalde 49,2 procent na telling van 40 procent van de stemmen. De huidige president Mehmed Ali Talat (58), voorstander van een hereniging van Cyprus, wist 43,3 procent van de kiezers te overtuigen.

Als er geen kandidaat is die 50 procent haalt in de eerste ronde volgt een tweede stembusronde op 25 april tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. De opkomst voor de verkiezingen schommelde rond de 70 procent, aldus de kiescommissie.
 
Hardliner
Volgens sommige waarnemers zou een overwinning van hardliner Eroglu een einde maken aan de onderhandelingen tussen Mehmet Ali Talat en de Cypriotische president Demetris Chritofias. Eroglu gaf wel al aan dat hij de onderhandelingstafel niet zou verlaten, zodat hij niet kan beschuldigd worden van "ontoegeeflijkheid". (belga/kh)