Erkenning van leger dat het betrokken was bij dood van Rohingya is "positieve stap"

Aung San Suu Kyi, regeringsleider van Myanmar.
EPA Aung San Suu Kyi, regeringsleider van Myanmar.
Dat het leger van Myanmar erkent dat het betrokken was bij de dood van tien leden van de Rohingya-moslimminderheid is een "positieve stap". Dat heeft Aung San Suu Kyi, de leider van de regering in het Aziatische land, verkondigd.

Het leger van Myanmar erkende woensdag betrokken te zijn bij de slachtpartij op tien Rohingya. Hun lichamen werden in de deelstaat Rakhine gevonden in een graf, waarvan het Myanmarese leger voor het eerst het bestaan heeft toegegeven. De Rohingya werden eerst gevangen genomen en vervolgens vermoord.

"Inwoners van het dorp Inn Din en leden van de veiligheidsdiensten hebben erkend tien Bengaalse terroristen te hebben gedood", zegt het kantoor van de legerchef op Facebook. De feiten zouden dateren van 2 september.

Etnische zuivering

Meer dan 650.000 Rohingya-moslims zijn de operaties van het leger ontvlucht. De Verenigde Naties spraken eerder al van "etnische zuivering". Het leger van Myanmar ontkende lange tijd alle beschuldigingen van ernstige mensenrechtenschendingen.

Aung San Suu Kyi bleef de voorbije maanden op de vlakte als het ging over de problematiek van de Rohingya en daar kreeg ze heel wat kritiek over uit het buitenland. Zij ziet de bekentenis van het leger nu als een positieve stap vooruit. "Het is een nieuwe stap vooruit voor ons land. Het is een positieve indicatie dat we de juiste maatregelen nemen om verantwoordelijk te zijn", aldus Aung San Suu Kyi.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nils De Vriendt

  Dat dit in Afrika dagelijkse praktijken zijn tegenover Christenen wordt dood gezwegen, want dat zou niet politiek correct zijn! Wie is er trouwens dit conflict begonnen? Juist, de Rohingya zelf, dat is helaas ook alweer vergeten geraakt...

 • Annemie Declerck

  Wat is daar nu positief aan?

 • hasso Naciye

  waar is VN waar is ooo heilige westerse landen ? Waarom wordt er niet gesproken over rohingya moslims? Oja daar hebben ze geen olie waarschijnlijk ?

 • dirk lathouwers

  Ik zie er niks positief aan in heel dit verhaal. Toegeven dat ge mensen dood is ook al positief ???