Erkende Libische regering is gekant tegen Europese militaire operatie om in Libië vastgehouden migranten te redden

De Libische premier Fayez al-Sarraj met Duits bondskanselier Merkel
AFP De Libische premier Fayez al-Sarraj met Duits bondskanselier Merkel
De door de internationale gemeenschap erkende Libische regering van premier Fayez al-Sarraj is tegen een Europese militaire operatie om in Libie vastgehouden migranten te redden. "We zien een militaire oplossing niet zitten", zei al-Sarraj vandaag na een bijeenkomst met de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) in Berlijn. Dat had hij ook al aan de Franse president Emmanuel Macron gezegd.

Macron had in verband met berichten over slavenmarkten in Libië eind november verklaard dat de EU en de Afrikaanse Unie (AU) concrete militaire interventies plannen om deze mensen te bevrijden. De Amerikaanse nieuwszender CNN had eerder beelden met een verborgen camera gemaakt die aantonen dat vluchtelingen uit Nigeria in Libië als slaven werden verkocht.

Volgens al-Sarraj verblijven momenteel 20.000 mensen in 42 Libische vluchtelingenkampen "die onder het ministerie van Binnenlandse Zaken ressorteren. Die zijn bereid tot samenwerking met de Verenigde Naties. Maar buiten die kampen leven echter nog meer dan 500.000 andere vluchtelingen "onder slechte humanitaire omstandigheden".

De erkende regering heeft nauwelijks controle over de hoofdstad Tripoli. Libië is het belangrijkste transitland voor migranten die proberen via de Middellandse Zee in Europa te geraken. Merkel heeft al-Sarraj ook gevraagd "de schepen die vluchtelingen op zee redden, te ontzien". Een reddingsschip van de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms werd in augustus immers volgens getuigen door de Libische kustwacht met waarschuwingsschoten verjaagd.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de VN-Vluchtelingenorganisatie moeten volgens Merkel "ook in gebieden waarop de regering van al-Sarraj greep heeft nog meer toegang krijgen". Merkel en de Libische regeringsleider wezen er beiden op dat de terugkeer van migranten uit Libië naar hun land van herkomst moet uitgebreid worden. De IOM heeft sinds het begin van het jaar meer dan 8.800 migranten geholpen vanuit Libië naar huis terug te keren. De meesten van hen waren afkomstig uit Nigeria en Gambia.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lilith Eden

  Gaan redden en daarna naar hier brengen? Europa heeft niets te zoeken in Afrika. Waarom zouden Europese soldaten daar moeten gaan vechten (en sterven) voor een onoplosbaar probleem. Europa kan toch niet elke gelukzoekende Afrikaan binnennemen? De NGO’s hebben er al genoeg overgezet met hun busboten.

 • Jakke Troost

  Simpel. Erken die regering dan niet.

 • Arthur Houben

  En hoeveel van die slaven heeft de libische regering terug naar hun land geholpen?! Of verdienen die er zelf ook aan?Dat de libische regering eens hun eigen boontjes doppen in eigen land,daar heeft europa zich NIET mee te bemoeien en voorál NIET te financieren met ONS belastinggeld!

 • Eddy van Dorst

  Is het europese gedrocht nu echt GEK

 • edwin Lauwereins

  Ik ben daar ook tegen