Eritrese migranten verdacht van dubbele IKEA-moord in Zweden

De twee verdachten zijn afkomstig uit Eritrea en verblijven in een nabijgelegen asielcentrum.
AFP De twee verdachten zijn afkomstig uit Eritrea en verblijven in een nabijgelegen asielcentrum.
De twee mannen die verdacht worden van de dodelijke steekpartij in een IKEA-winkel in Zweden zijn afkomsig uit Eritrea en verblijven in een nabijgelegen asielcentrum. Dat deelde de politie vannamiddag mee. "Er zijn echter geen politieke achtergronden voor de aanval", zei Per Agren van de politie van Vastras op een persconferentie.

Aanklager Eva Moren zei dat de twee Eritrese mannen in het asielcentrum in Arboga wonen, in de omgeving van de stad Vasteras. "Er is momenteel niets dat wijst op een link tussen de verdachten en de slachtoffers", zei Agren.

Meer politie aan asielcentra
"Uit voorzorg tegen mogelijke herhalingen, zal de politie haar aanwezigheid aan asielcentra versterken". De slachtoffers zijn een 55-jarige vrouw en haar 28-jarige zoon, die uit het noorden van Zweden kwamen en op bezoek waren in Vasteras, ten westen van de hoofdstad Stockholm.

De politie heeft enkel de jongere van de twee verdachten, een 23-jarige jongeman, kunnen verhoren, maar die ontkent elke betrokkenheid, zei Moren. Volgens gerechtelijke documenten heet hij Yohannes Mahari. De oudere, 35-jarige verdachte, bevindt zich nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie zei niets over de aard van zijn verwondingen.

Messen van Ikea?
Moren zei dat er voldoende bewijzen waren om beiden onder arrest te plaatsen. Er was een mes gebruikt bij de steekpartij, maar Moren noch Agren wilden kwijt of een of meerdere messen werden gebruikt en of het om messen ging van de afdeling keukenaccessoires van IKEA.

Mahari werd gisteren kort na de steekpartij in de buurt van de winkel in Vasteras opgepakt. De Zweedse migratiedienst zei via e-mail dat Mahari in juni een verblijfsvergunning kreeg toegekend. Hij had asiel aangevraagd in april 2014. Van de tweede verdachte werd aanvankelijk gedacht dat het om een derde slachtoffer ging, maar na verhoor van enkele getuigen rezen er vragen over zijn betrokkenheid.

De IKEA-winkel bleef vandaag gesloten. Manager Mattias Johansson verklaarde op de Zweedse radio dat het personeel de gelegenheid kreeg om het incident te bespreken met crisisexperten.