Ergste voedseltekort sinds jaren in Noord-Korea

UNKNOWN

Na een nieuwe verslechtering van de levensomstandigheden heeft Noord-Korea in bepaalde regio's de voedselrantsoenen van de bewoners geannuleerd. Dat bericht de boeddhistische groep "Good Friends" in Seoul vandaag, die zich baseert op informanten in Noord-Korea. Door de overstromingen van vorige zomer, een droge winter en de wereldwijde stijgende graanprijzen heeft Noord-Korea te kampen met het ergste voedseltekort sinds jaren.

Geen voedselpakketten meer
In de provincie Zuid-Hwanghae krijgen de landbouwers sinds november geen voedselpakketten meer. De regio is nochtans het hoofdlandbouwgebied voor graan.

Ook de bewoners van de hoofdstad Pyongyang, die er in vergelijking met andere regio's veel beter aan toe is, worden door de maatregel getroffen. Nadat de rijstrantsoenen in februari met zowat 60 procent zijn verminderd, nam de bedeling deze maand nog eens met 20 procent af. In sommige delen van de stad zijn er helemaal geen rantsoenen meer. Staatsambtenaren van laag en middelhoog niveau zien hun gebruikelijke voedselvoorziening inkrimpen.

Waarschuwing
Het Wereldvoedselagentschap van de Verenigde Naties had voor deze situatie gewaarschuwd. (dpa/ka)