Ergste rellen in Manchester sinds dertig jaar

AP
Manchester is gisterenavond getroffen door de ergste rellen sinds dertig jaar. Dat heeft de lokale politie - die het heeft over plunderingen, gratuit geweld en clashes - bekendgemaakt. In Nottingham werd een politiecommissariaat in brand gestoken.

Groot-Brittannië wordt nu al vier dagen lang geteisterd door gewelddadige rellen. Het was gisterenavond in Londen voor het eerst wel rustig, hoewel de spanning er te snijden was, maar dat was niet het geval in een reeks andere steden zoals Birmingham, Manchester en Nottingham. De amokmakers en plunderaars zijn niet langer alleen jongeren, maar ook om dertigers en veertigers. Er zijn ook kinderen van een jaar of acht gesignaleerd die op de fiets het centrum inkwamen en relschoppers opzochten.
 
Straten gevuld met schaamte
In Manchester spreekt de politie over de ergste rellen sinds dertig jaar. Adjunct-politiechef Garry Shewan had het gisterenavond over geweld dat gepleegd wordt door personen "die geen redenen hebben om te manifesteren en die de straten vullen met schaamte". Er werd ook flink geplunderd. "Mensen volgen ons met zakken en vragen waar de rellen zijn'', berichtte een BBC-verslaggever.
 
In het centrum van Nottingham zetten dertig à veertig mannen met molotovcoctails een politiecommissariaat in lichterlaaie. Daarbij raakte niemand gewond. Acht personen werden opgepakt.

In de regio West Midlands waar onder meer Birmingham en Wolverhampton zijn gelegen, arresteerde de politie zeker 36 mensen wegens vermeende betrokkenheid bij plunderingen en het in brand steken van auto's. In de wijk Canning Town in Groot-Londen bekogelden relschoppers agenten met bakstenen en flessen. Een onbekend aantal mensen is opgepakt.

Burgerpatrouilles
Honderden inwoners van Londen hadden zich afgelopen nacht georganiseerd en voerden zelf patrouilles uit in de straten van de Britse hoofdstad. In Southall, een buitenwijk van Londen, verzamelden gisterenavond honderden Sikhs, waarvan sommigen in traditioneel gewaad, voor hun Gurdwara of tempel na geruchten dat het complex een mogelijk doelwit was van de relschoppers. Ze patrouilleerden en hielden het plaatselijke station in de gaten om te zien of er eventueel amokmakers toekwamen.

In Enfield, een arrondissement in het noorden van Londen dat het de afgelopen nachten zwaar te verduren had, hielden zowat tweehonderd bewoners de wacht. En in de wijken Hackney en Kentish Town vatten heel wat handelaars, van wie het merendeel Turken, post voor hun winkels. Velen beschikten over geïmproviseerde wapens. (afp/adb)

De onrust startte zaterdagavond in Londen bij protest tegen de dood van drugsdealer Mark Duggan (29).
PHOTO_NEWS De onrust startte zaterdagavond in Londen bij protest tegen de dood van drugsdealer Mark Duggan (29).
AP
REUTERS
EPA
AP
REUTERS
AP