Erdogans wetsvoorstel goedgekeurd: onschendbaarheid parlementariërs opgeheven

Parlementsleden van de pro-Koerdische HDP-partij nemen een selfie vooraleer ze hun tegenstem uitbrengen.
AFP Parlementsleden van de pro-Koerdische HDP-partij nemen een selfie vooraleer ze hun tegenstem uitbrengen.
De pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) stapt naar het constitutionele hof in Turkije uit protest tegen een wetsvoorstel over het opheffen van de onschendbaarheid van parlementariërs. De HDP noemde dat voostel vandaag "ondemocratisch".

Ook zou president Recep Tayyip Erdogan door de aanname van het wetsvoorstel nog meer macht krijgen.Eerder vrijdag stemden 373 van de 550 volksvertegenwoordigers in met een wetsvoorstel dat beoogt de onschendbaarheid van een grote groep parlementariërs op te heffen. Vooral de HDP is het doelwit.

Erdogan van de AK-partij wil leden van de HDP aanpakken omdat die in zijn ogen de spreekbuis zijn van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij). De HDP heeft 59 zetels in het parlement, Erdogans partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK) 317 zetels.

AK-parlementsleden (rechts) stemmen voor het wetsvoorstel dat Erdogan meer macht geeft, tot ongenoegen van de HDP-oppositie(links).
REUTERS AK-parlementsleden (rechts) stemmen voor het wetsvoorstel dat Erdogan meer macht geeft, tot ongenoegen van de HDP-oppositie(links).