Erdogans omstreden presidentieel paleis nog groter dan eerst gedacht

EPA
Het omstreden nieuwe presidentieel paleis van het Turkse staatshoofd Recep Tayyip Erdogan, in hoofdstad Ankara, is nog groter dan tot nu werd aangenomen. "Het heeft geen 1.000 kamers, maar iets meer dan 1.150 kamers", zei Erdogan gisteren op een conferentie in Istanboel, waar hij voor zijn uitspraken werd toegejuicht door bedrijfsleiders.

Erdogan verdedigde in een toespraak de bouw van het paleis tegen de kritiek vanuit onder meer de oppositie. "Dit paleis is niet van mij, het behoort tot het volk", zei hij.

De renovatie van Buckingham Palace in Londen heeft volgens Erdogan 5 miljard pond, of 6,3 miljard euro gekost. Berichten in de Britse media hebben het echter over "slechts" 50 miljoen pond (63 miljoen euro) - of één procent van het door Erdogan genoemde bedrag.

500 miljoen euro
De regering heeft niet bekendgemaakt hoeveel het "Witte Paleis" gekost heeft, maar Turkse media schatten 407 à 500 miljoen euro. Erdogans optrekje is niet alleen omstreden vanwege de kostprijs. Volgens een regeringkritische vereniging van architecten werd het bovendien in natuurgebied gebouwd.

"Dit paleis is niet van mij, het behoort tot het volk"

President Erdogan
AFP
EPA