Erdogan woedend op New York Times: "Ken jullie plaats!"

De Turkse premier Erdogan.
REUTERS De Turkse premier Erdogan.
Dat de Turkse president Erdogan zenuwachtig is voor de verkiezingen over twee weken, staat vast. Nu krijgt ook The New York Times er van langs, omdat de krant het aandurfde vraagtekens te zetten bij de vervolgingen die de journalisten in het land riskeren als ze te kritisch over de president berichten. "Ken jullie grenzen. Ken jullie plaats!"

Behoorlijk kritisch was het editoriaal van The New York Times van vorige week wel, waarin Recep Tayyip Erdogan door de mangel gehaald werd. De hoofdredactie van de Amerikaanse krant plaatste ernstige vraagtekens bij de omgang van Turkijes machtige politieke elite met kritische kranten en journalisten. "De heer Erdogan lijkt steeds vijandiger te staan tegenover diegenen die de waarheid zeggen. De VS en Turkijes andere NAVO-partners moeten bij hem aandringen om dit destructieve pad te verlaten."

Nieuw Turkije

Een bewering die Erdogan niet zomaar over zich liet gaan. "Schaamteloos", zo noemde hij het artikel gisteren. De krant in zijn uitgever moeten "hun grenzen kennen", want ze mengden zich in "binnenlandse Turkse aangelegenheden". "Wie zijn zij? Zouden ze zoiets ook over de Amerikaanse regering schrijven? Als ze dat zouden doen, zouden ze meteen aangeklaagd worden."

Goed slapen deed de Turkse president er blijkbaar ook niet van, want vandaag deed Erdogan er nog een schepje bovenop. "The New York Times zegt dat journalisten onder druk gezet worden in het Turkije van Erdogan. Hoezo druk? Waar hebben jullie het over? Ken jullie plaats! Jullie zijn het gewend om van 10.000 of 15.000 kilometer afstand de andere kant van de wereld te regeren. Maar in Turkije kan dat niet, er is geen oud Turkije meer, enkel nog een nieuw Turkije", zo klonk het ferm.

'Zouden ze zoiets ook over de Amerikaanse regering schrijven? Als ze dat zouden doen, zouden ze meteen aangeklaagd worden'

Recep Tayyip Erdogan

Klachten

Turkije heeft al langer een kwalijke reputatie als het op persvrijheid aankomt. Journalisten worden er ontslagen, geïntimideerd of krijgen een klacht en een proces aan hun broek als ze te kritisch over de president en zijn regerende AKP-partij berichten.

The New York Times neemt het Erdogan bijvoorbeeld bijzonder kwalijk dat vorige week een strafklacht wegens belediging van het staatshoofd werd ingediend tegen journalist van de krant Hurriyet Daily News. Daarin werd melding gemaakt van het proces tegen de afgezette Egyptische president Mohamed Morsi onder de titel "De wereld in shock! Doodstraf voor president die 52 procent van de stemmen behaalde". Een titel die in het Erdogan-kamp als verwijzing naar de Turkse president werd gezien, aangezien die in 2014 zelf met 52 procent van de stemmen werd gekozen. "Niet alleen is de beschuldiging compleet gestoord en absurd, het is ook een aanslag op de idee dat Turkije nog altijd een democratie is."

'Niet alleen is de beschuldiging compleet gestoord en absurd, het is ook een aanslag op de idee dat Turkije nog altijd een democratie is'

The New York Times

Grondwetswijziging

In Turkije staan op 7 juni parlementsverkiezingen op het programma, en Erdogan hoopt met zijn regerende AKP-partij een absolute overwinning te behalen. Behaalt hij een meerderheid van 330 zetels, dan kan hij de grondwet aanpassen en zichzelf meer macht toe-eigenen, macht die nu nog vooral bij de premier ligt. Momenteel heeft de AKP-partij 326 zetels, en de peilingen tonen aan dat Erdogan niet aan zijn beoogde meerderheid komt.