Erdogan wil Turkse troepen in Syrië nu ook laten oprukken naar het zuiden

Turkse tanks bij de Syrische grens.
AFP Turkse tanks bij de Syrische grens.
In hun offensief tegen de Koerdische strijders gaan de Turkse troepen in het noordwesten van Syrië mogelijk verder zuidwaarts oprukken in de richting van Idlib. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan gezegd. Dat Ankara zijn offensief tegen de Koerdische milities wil volbrengen, bleek al uit de Turkse eis aan de Amerikaanse troepen om Manbij, meer naar het oosten, te verlaten.

"Mijn kleine Mehmet marcheert naar Afrin. Als God het wil, zal hij naar Idlib marcheren", zo verklaarde Erdogan op een bijeenkomst van aanhangers van zijn conservatieve partij AKP in Kocaeli nabij Istanboel. Mehmet is een koosnaampje voor Turkse soldaten. Erdogan zwoer zijn aanhang dat het Turkse leger "als een pletwals alle terroristische organisaties zal verpletteren".

Het Turkse leger lanceerde een week geleden een offensief tegen milities van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). Die kregen op het Syrische slagveld Amerikaanse steun in hun strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat, maar Ankara ziet de milities als een bedreiging wegens hun banden met de verboden Koerdische Arbeidersbeweging PKK.

Turkse tanks bij de Syrische grens.
AFP Turkse tanks bij de Syrische grens.

Afrin

Momenteel levert het Turkse leger strijd rondom Afrin. De provincie Idlib ligt zuidelijker en staat onder controle van Syrische rebellengroepen die Turkse steun genieten in hun strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Erdogan had eerder al laten verstaan dat hij na Afrin ook het meer oostelijke Manbij wil aanpakken om er Koerdische milities te neutraliseren. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zei alvast aan de Amerikaanse troepen dat ze zich moeten terugtrekken. "Ze moeten de wapens terugnemen die ze gegeven hebben (aan de Koerden, nvdr). Ze moeten zich onmiddellijk terugtrekken uit Manbij", zo werd Cavusoglu geciteerd door persbureau Anadolu.

Vandaag vonden in diverse Europese steden pro-Koerdische betogingen plaats tegen de acties van het Turkse leger. 

AFP
AFP
AFP
AFP47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger -Martin Geens

  Vandaag of morgen worden onze Koerdische vrienden kwaad en sterven er weer een pak Turken in Istanboel of Ankara .De V.S. hebben de morele plicht d Koerden bij te staan tot het daar terug rustig is en de Turken hun hand onder hun gat nemen en gaan lopen want anders zouden hun tanks wel eens oud ijzer kunnen worden .

 • Steve Van der Vekens

  @Ben Sen, het Westen is pas gaan bombarderen na de verschrikkelijke aanslag van 9/11. Maar dat ben je met je selectief brein natuurlijk al lang vergeten.

 • Orhan Guler

  Mensen de EU had 3 miljard euro beloofd aan Turkije voor de opvang van vluchtelingen en heeft uiteindelijk 691 miljoen euro overgemaakt. Turkije heeft tot nu toe 24 miljard euro uitgegeven voor de opvang van Syriërs. Is dus vrij logisch waarom TSK nu in Afrin is. Die mensen willen zelf ook terug van zodra er een secure zone is. Tenslotte heeft Turkije niks tegen Koerden. Turken en koerden leven al jaren samen in Turkije. Beetje opzoeken a.u.b.

 • Sinan Ozcelik

  Turkije is de enigste land in de wereld die vrede kan brengen in midden oosten.zaols amerika in afganisten in irak in syrie in libië al jaren bloedbad heeft gepleegt met EU landen.en Turkije is de enigste land die vluchtelingen ontvangt(4miljoen).

 • Patrick Moorthamer

  Ben sen, die rekening betalen wij dacht ik aan Turkije