Erdogan wil Turkse ambassade in Palestijnse staat in Oost-Jeruzalem

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
EPA De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse regering wil in de toekomst een ambassade van een nieuwe Palestijnse staat in Oost-Jeruzalem onderbrengen. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan gezegd op een partijbijeenkomst van de AKP. "Aangezien Oost-Jeruzalem bezet wordt, kunnen we er niet zomaar onze ambassade openen", luidde het. "Maar de dag nadert dat wij, als God het wil, officieel onze ambassade daar openen."

Erdogan reageert op de omstreden beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en de ambassade van de Verenigde Staten te verhuizen van Tel Aviv naar de historische stad. Eerder riep het Turkse staatshoofd de Verenigde Naties al op om de beslissing van Trump nietig te verklaren. Turkije riep ook een bijzondere top van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking bijeen, die Oost-Jeruzalem op zijn beurt erkende als Palestijnse hoofdstad.

Zowel de Israeli's als de Palestijnen maken aanspraak op Jeruzalem. Israël claimt de historische stad als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad", inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat. 
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sharon Debeul

  Dat de Palestijnen geen staat hebben is de fout van de Britten. Er werd de Arabieren een eigen staat beloofd als ze tegen de Ottomaanse heerser in dat gebied in opstand zouden komen om zo WOI in het voordeel ondere andere de Britten te beslechten. De Arabieren vochten moedig aangevoerd door T.E Lawrence hun vrijheid tegemoet om na WOI enkel maar te zien dat hun Palestina aan de aldaar toestromende nieuwe Joden zal worden weggeven. En toen is het in heel de regio scheef beginnen lopen.

 • Fons Casteels

  "...Israël kiest een hoofdstad die men deels na een gewapende inval heeft buitgemaakt en bezet..." Niet waar Gerry. Jeruzalem is al de hoofdstad van Israël sedert zijn oprichting, in 1948. Dat de Palestijnen geen eigen staat hebben, is niet de fout van Israël. Het is hun eigen schuld omdat ze geen compromis willen (of kunnen?) sluiten.

 • Gerry Cle

  @Pedro Gonzalez: Iedere democratische staat heeft inderdaad het recht om zijn eigen hoofdstad te kiezen. Maar Israël kiest een hoofdstad die men deels na een gewapende inval heeft buitgemaakt en bezet. Wat Israël ook denkt, de rest van de wereld heeft die buitgemaakte gebieden NOOIT erkend als deel van Israël. Dat de Palestijnen geen eigen staat hebben is de fout van Israël dat weigert te onderhandelen.

 • Christina Van Dyck

  Gaat die vent Trump uitdagen misschien? Er is nog niet genoeg olie op 't vuur gegooid...

 • David Soetewey

  Kan je niets tegen hebben als je niets tegen trump hebt, zelfde ideologie , andere religie...