Erdogan wil gevangenen in voorarrest als verkiezingskandidaat uitsluiten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
EPA De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil mensen die in voorarrest zitten voortaan verbieden zich nog kandidaat te stellen voor een politiek ambt. Erdogan kondigde op een verkiezingsbijeenkomst in Yalova in het noordwesten van Turkije overeenkomstige stappen aan na de parlements- en presidentsverkiezingen van 24 juni. 

De maatregel is vooral gericht tegen de presidentskandidaat van de pro-Koerdische HDP, Selahattin Demirtas. Die zit sinds november 2016 wegens beschuldigingen van terreur in voorarrest en is op de komende verkiezing een van de vijf uitdagers van Erdogan.

Erdogan zei in Yalova dat voortaan niet alleen veroordeelde strafdaders, maar ook mensen in voorarrest wier juridische procedure nog lopende is, worden uitgesloten van een kandidatuur. "Iemand in voorlopige hechtenis mag zich ook geen kandidaat stellen". Erdogan noemt Demirtas een "terrorist" en beschuldigt de HDP ervan de verlengde arm van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in het parlement te zijn. Demirtas waarschuwde voor de "eenmansheerschappij" van Erdogan.

Erdogan neemt als favoriet deel aan de presidentsverkiezing. Vraag blijft of hij in de eerste ronde al de absolute meerderheid behaalt. In een vandaag gepubliceerde peiling van het instituut Gezici kwam Erdogan uit op 47,1 procent. 

Daarmee moet hij op 8 juli naar een tweede en beslissende ronde. Bij de parallelle parlementsverkiezingen kan de HDP volgens de peiling rekenen op 11,6 procent van de stemmen en dus meer dan de kiesdrempel van tien procent halen. Dan komt ook de absolute meerderheid van Erdogans AKP in de nationale vergadering in Ankara in gevaar.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mehmet Caliskan

  Heeft hij hier geen gelijk hoe kan een veroordeeld iemand een land sturen

 • jaak Peeters

  Zoals het een echte dictator past. Poetin kan van hem nog heel veel leren.

 • René Toeters

  De Turken gaan nog raar opkijken!

 • CAMIEL DUSOIR

  goed geien , concurentie in den jail stoppen en dan zeggen dat ze niet kunnen opkomen voor een politiek mandaat, verkiezingen in deze dictatuur volstrekt overbodig, StalinII

 • Ben Strubbe

  Misschien moet de 'Vlaamse' rapper, Bizzy Blaza, met Turks-Nigeriaanse roots hier een keer een liedje over maken i.p.v. over de Palestijnse kwestie.