Erdogan weigert uitlevering Duits-Turkse journalist: "Niet zolang ik president ben"

De Duits-Turkse journalist Deniz Yücel
De Duits-Turkse journalist Deniz Yücel
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sluit uit dat journalist van de Duitse krant Die Welt Deniz Yücel, die sinds 27 februari in Turkije in de gevangenis zit, zal worden uitgeleverd aan Duitsland. Dat heeft hij gisteren gezegd tijdens een interview met televisiezender TGRT.

Duitsland weigert Turkse burgers uit te leveren, dus zal Turkije dat ook niet doen met Duitse burgers. "Wanneer iemand van jullie in onze handen terechtkomt, zal hij dezelfde behandeling krijgen", aldus de president volgens Die Welt. De uitlevering van gevangenen zoals Yücel zal "in geen enkel geval gebeuren zolang ik president ben".

Yücel zit sinds eind februari in de gevangenis vanwege het aanzetten tot haat en de verspreiding van terroristische propaganda voor de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK en de voor Ankara criminele Gülenbeweging. Over die beschuldigingen zei Erdogan gisteren dat zijn administratie over beeldmateriaal beschikt waaruit blijkt dat hij "een echte agent" en "terrorist" was.

De Duitse consul-generaal Georg Birgelen heeft Yücel vorige week bezocht in de gevangenis, na wekenlang getouwtrek om een toelating. Duitsland vraagt de onmiddellijke vrijlating van de journalist.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • zeki altin

  Zeker niet uitleveren...kijk fehriye erdal...schiet zakenmensen dood en krijgt onderdak in belgie...

 • Frank Seghers

  Turkije moet niet in de eu vindt ik persoonlijk. Het heeft de eu niet nodig eenmaal

 • Dick Kuiperij

  Duitsland moet de geld stroom naar Turkye stilzetten. Toeristenstroom ligt al stil.Nl inversteerders bijna de grootste in dat land geld terug halen.

 • Unal ZEVNE

  "midnight express"

 • Eddy Blok

  Dus volgens sommigen hier op het forum is een journalist een terrorist omdat hij het regime van een dictator bekritiseert ? En die mensen die dat vinden leven hier ? We staan er echt goed voor.