Erdogan-vertrouweling Yildirim wordt opvolger Davutoglu

Binali Yildirim.
REUTERS Binali Yildirim.
De huidige Turkse minister van Verkeer Binali Yildirim wordt na het aftreden van premier Ahmet Davutoglu de nieuwe leider van de islamitisch-conservatieve AKP en de regering.

De partijtop van de AKP heeft de 60-jarige vertrouweling van president Recep Tayyip Erdogan vandaag als enige kandidaat voor de partijtop van zondag in Ankara voorgedragen. Daar zal de kandidaat tot partijleider benoemd worden en aansluitend zal hij ook de functie van premier overnemen. Erdogan-aanhangers hadden Davutoglu beticht van gebrek aan loyaliteit. Ze beschuldigen hem er ook van zich niet voldoende te engageren voor het door Erdogan nagestreefde presidentieel systeem in Turkije. Na een ontmoeting met Erdogan had Davutoglu donderdag twee weken geleden zijn aftreden aangekondigd.

In een korte toespraak dankte Yildirim zijn voorganger. Tegelijkertijd kondigde hij een vastberaden strijd tegen het terrorisme aan. "De natie mag er gerust in zijn. We zulen de gesel van het terrorisme van de agenda van Turkije wegwerken".

Davutoglu was Erdogan in augustus 2014 aan de top van de AKP en de regering opgevolgd. Erdogan werd toen door de bevolking tot president verkozen. De Turkse grondwet schrijft weliswaar voor dat de president neutraal moet blijven, maar Erdogan blijft de onbetwistbare leider van de AKP en zal wellicht een rol van betekenis gespeeld hebben in de keuze van Yildirim.

AKP-woordvoerder Ömer Celik zei donderdag bij de voordracht van Yildirim in Ankara: "Er bestaat geen afstand tussen de AKP en onze president, en er zal er ook in de toekomst geen zijn".

De nominatie van Yildirim kwam een dag voor de geplande stemming in het parlement over een initiatief van de AKP, om de onschendbaarheid van meer dan een kwart van de afgevaardigden af te nemen. Die stap is vooral gericht tegen de fractie van de pro-Koerdische HDP. Erdogan beticht de HDP-parlementsleden ervan de "verlengde arm" van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK te zijn. Erdogan heeft uitdrukkelijk opgeroepen hun immuniteit op te heffen.

De eenmalige opheffing van de onschendbaarheid van 138 afgevaardigden moet via een tijdelijke grondwetswijziging gebeuren. Daarvoor is een tweederdemeerderheid van 367 van de 550 afgevaardigden noodzakelijk. Met een meerderheid van 60 procent (330 stemmen) kan Erdogan echter een volksraadpleging inleiden, waarbij een eenvoudige meerderheid voldoende is.

Turks president Recep Tayyip Erdogan.
AP Turks president Recep Tayyip Erdogan.
Ahmet Davutoglu steunde volgens Erdogans aanhangers de president niet genoeg.
AP Ahmet Davutoglu steunde volgens Erdogans aanhangers de president niet genoeg.