Erdogan: verkiezingen van 24 juni worden een "keerpunt" voor Turkije

Erdogan aan het woord tijdens het congres van zijn partij AKP eerder vandaag.
REUTERS Erdogan aan het woord tijdens het congres van zijn partij AKP eerder vandaag.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de presidents- en parlementsverkiezingen van juni als het begin van een nieuw tijdperk bestempeld. "De verkiezingen op 24 juni worden voor Turkije een keerpunt", verklaarde hij zondag in Istanboel bij de voorstelling van het verkiezingsprogramma van zijn islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP, die al 15 jaar aan de macht is. Erdogan beloofde meer investeringen en bijkomende economische groei en zei dat de AKP zich inspant voor democratie.

De oppositie beschuldigt Erdogan ervan met de invoering van het presidentieel systeem de democratie uit te hollen en waarschuwt voor een dictatuur. De Turken hadden een jaar geleden in een referendum met een nipte meerderheid voor de invoering van het systeem gestemd. Met de verkiezingen van juni moet de omvorming afgerond worden. De president is dan tegelijkertijd staatshoofd en premier met verreikende volmachten. 

Inflatie, jeugdwerkloosheid en een staatsgreep

Terwijl Erdogan als premier een periode van economische groei kende met een uitbreiding van de infrastructuur, is de inflatie de afgelopen jaren pijlsnel gestegen en verliest de lira snel terrein tegenover buitenlandse valuta, en is de jeugdwerkloosheid hardnekkig hoog. In het land is ook al bijna twee jaar de noodtoestand van kracht na een staatsgreep in juli 2016. Tienduizenden mensen, waaronder tientallen journalisten, werden in de gevangenis opgesloten. Ondertussen werden 130.000 ambtenaren, rechters, leerkrachten en militairen, bij decreet ontslagen. 

De belangrijkste oppositiepartij van Turkije, de seculiere Republikeinse Volkspartij (CHP), schoof parlementslid Muharrem Ince naar voor om het op te nemen tegen Erdogan. Verder zijn er nog de voorzitster van de nieuw opgerichte partij lyi, Meral Aksener, de in de gevangenis verblijvende pro-Koerdische politicus, Selahattin Demirtas en de leider van de kleine Saadet-partij, Temel Karamollaoglu.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Een keerpunt ? Ik heb mijn keerpunt wat hem betreft al lang gehad.

 • Gino Denil

  Het moet nog een tijdje rijpen. Maar hij krijgt iets gelijkaardigs als de andere dictators in die regio. Een Turkse lente.

 • Lodewijk Verborgt

  Een keerpunt? Hoopt hij dan dat zijn partij AKP een zware nederlaag gaat leiden? Dat zou een keerpunt zijn.

 • Can Candostu

  Erdogan weet al te goed(zie reactie volk bij staatsgreep) dat hij geen enkel verkeerde stap kan/mag zetten want 'het volk' is wakker. Nog oppositie, nog Europa, nog Amerika en nog Israël kan de Turkse bevolking manipuleren. Het is nooit gekend dat 'het volk' zo vastberaden achter Erdoğan(regeringsleider) stond/staat. Veel succes Turkse kiezers!

 • jean paul Leyman

  Is nu al een dictator en zal nog erger worden en met de hoop dat Turkije nooit in de EU zal komen.