Erdogan: "Turks leger klaar voor eenzijdige aanval op IS"

Turks president Recep Tayyip Erdogan.
AFP Turks president Recep Tayyip Erdogan.
Turkije bereidt zich voor om de Syrische kant van de grens 'schoon te vegen' van IS-milities. Dat heeft de Turkse president Erdogan in Ankara bekendgemaakt. Van die kant worden volgens het land aanvallen op de Turkse grensstad Kilis gepleegd. Turkije voelt zich in de steek gelaten door zijn bondgenoten en neemt daarom het heft in eigen handen, aldus Erdogan.

De kans op een Turkse operatie in het noorden van Syrië wordt langzaam groter, maar tot nu toe zag Ankara van een eenzijdig optreden af. Erdogan vindt nu dat rigoreuze maatregelen nodig zijn om de raketaanslagen te stoppen. "Hoe lang moeten we nog wachten op onze bondgenoten terwijl er iedere dag burgerslachtoffers vallen door de raketten die over de grens worden afgevuurd?"

'Hoe lang moeten we nog wachten op onze bondgenoten terwijl er iedere dag burgerslachtoffers vallen door de raketten die over de grens worden afgevuurd?'

Turks president Recep Tayyip Erdogan

Burgerslachtoffers

In de zuidelijke grensstad Kilis zijn de afgelopen tijd tientallen doden en gewonden gevallen door IS-raketten, zowel burgers als veiligheidspersoneel. 

Turkije beschikt over de strategisch gelegen luchtmachtbasis Incirlik, van waaruit ook de anti-IS-coalitie - die door de Verenigde Staten geleid wordt - bombardementen uitvoert. 

Eerder deze maand bombardeerde de Turkse luchtmacht IS-stellingen ten noorden van Aleppo, waarbij volgens Ankara tientallen IS-strijders om het leven kwamen.

De landen die bombardementen in Syrië uitvoeren zijn de Verenigde Staten, Australië, Bahrein, Canada, Nederland, Frankrijk, Jordanië, Saoedi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koningrijk.