Erdogan: "Turkije zal terroristen in Afrin uitroeien, nu al 268 strijders geneutraliseerd"

AFP
Het Turks offensief tegen de Koerdische militie YPG in het Noord-Syrische Afrin wordt volgens president Recep Tayyip Erdogan voortgezet totdat alle "terroristen" zijn uitgeroeid. "Daarna maken we het daar weer leefbaar", zei Erdogan vandaag voor districtshoofden in het presidentieel paleis in Ankara. 

De vorige zaterdag begonnen operatie Olijftak verloopt succesvol. De Turkse strijdkrachten en hun bondgenoten van het Vrije Syrische Leger (FSA) brengen Afrin "stap voor stap" onder hun controle.

268 strijders "geneutraliseerd"

Erdogan wees er op dat de militaire operatie in Afrin ook naar andere gebieden in Noord-Syrië die onder controle van de YPG staan, kan uitdijen. In de nu vier dagen durende operatie zijn 268 strijders "geneutraliseerd", zei Erdogan. Met "geneutraliseerd" bedoelen de Turkse strijdkrachten in de regel dat de tegenstander is gedood, maar het kan ook gewond of gevangen genomen betekenen. Erdogan voegde eraan toe dat het leger en de FSA in totaal "zeven of acht" martelaars hebben te betreuren. 

"Barbaren"

De operatie was zaterdag met artilleriegeschut en luchtaanvallen op YPG-stellingen begonnen. Zondag volgde een grondoffensief. YPG is de Syrische vleugel van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die door Turkije, de EU en de VS als terreurorganisatie wordt bestempeld. Erdogan zei over de YPG in zijn gebruikelijk scheldproza: "Dat zijn barbaren, moordenaars, dieven, verkrachters. Dit zijn de nieuwe collaborateurs van de postmoderne kruistochten." Met de operatie beschermt Turkije niet alleen zijn grenzen, maar "redt het de eer van de van de gehele mensheid".

Operatie Olijftak is volop aan de gang.
AFP Operatie Olijftak is volop aan de gang.

Grote demonstratie in Keulen

Uit protest tegen de Turkse invasie in Afrin roept de Koerdische koepelorganisatie Nav-Dem voor zaterdag op tot een grote demonstratie in Keulen. De organisatie heeft 15.000 deelnemers aangemeld, maar het kunnen er ook enkele duizenden meer zijn, zei een politiewoordvoerder vandaag. De ordediensten zullen massaal aanwezig zijn om een en ander in goede banen te leiden. 

Nav-Dem (Demokratisches Gesellschaftzentrum der Kurden in Deutschland) leunt volgens de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst aan bij de PKK, wiens leider Abdullah Öcalan in Turkije een levenslange gevangenisstraf uitzit. In september 2017 had Nav-Dem in Keulen een Koerdisch festival georganiseerd met duizenden deelnemers. Er werd toen ook wederrechtelijk met Öcalan-vlaggen gezwaaid. Dit tot grote ergernis van Ankara, dat de Duitse ambassadeur op het matje riep.

Raketaanval

Bij het neerkomen van raketten die vanuit het noorden van Syrië zijn afgevuurd is vandaag in de Turkse grensstad Kilis één iemand om het leven gekomen en raakten nog eens dertien mensen gewond, zo heeft de provinciegouverneur bekendgemaakt. Minstens één van de projectielen raakte en beschadigde een moskee.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag zijn Turkse collega Erdogan gebeld en hem gevraagd de Turkse militaire operaties in Syrië te temperen en te verminderen, alsmede alles te vermijden wat riskeert tot een botsing tussen Turkse en Amerikaanse troepen te leiden. 
51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • chris bogaerts

  vooral babys en kinderen dit gebied was veilig verklaard door generaal Mattis en humanitaire hulp ging daar komen voor de bevolking. Geen koerdische strijders daar......

 • Jef Heffens

  Die mensen hebben hun eigen leven gewaagd om IS uit te roeien en nu is Europa te laf om op te treden, Erdogan kan gewoon zijn gang gaan.

 • Ayse Aytug

  Het artikel is echt niet objectief geschreven. Turkije heeft meerdere keren meegedeeld dat het van plan is Syrië te verlaten zodra de terroristische troepen ontruimd zijn. Denken jullie nu echt dat FSA zou meevechten indien ze van mening zouden zijn dat Turkije grond van hun gaat afpakken... Amerika (aan de andere kant van de wereld) moeit zich wel maar Turkije moet erbuiten blijven, dat is toch niet logisch

 • jan theys

  Hij is zelf een terrorist

 • Jean West

  Het is het moment voor de Koerden dat ze allen terugkeren om te vechten voor hun land in plaats van in Europa te protesteren. DebTurken verwijten de Belgen dat ze voor de PKK zijn maar bij Erdogan gaan wonen doen ze zelf ook niet.