Erdogan: “Turkije zal alternatieven voor F-35's zoeken als VS ze niet willen verkopen”

Recep Tayyip Erdogan
AFP Recep Tayyip Erdogan
Turkije zal andere leveranciers zoeken als de Verenigde Staten hun F-35-gevechtsvliegtuigen niet aan Ankara willen verkopen, zo heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd. "Wil u ons de F-35's niet geven? Sorry, maar dan zullen we onze eigen zaken beredderen en elders aankloppen", zei Erdogan in Ankara aan leden van zijn AKP-partij.

Washington liet vorige week weten dat het Turkije uit het programma van de F-35 zou zetten als antwoord op de aanschaf door Turkije van het Russische luchtafweersysteem S-400. De VS zien in S-400 een bedreiging en zeggen dat het systeem de stealth-capaciteiten van de F-35 in gevaar kan brengen. Erdogan zei dat dreigementen of sancties Turkije niet zouden afschrikken. Hij voegde eraan toe dat het S-400-systeem in april 2020 operationeel zou zijn in Turkije.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, drong er gisteren bij Turkije op aan het Russische afweersysteem niet operationeel te maken. "Er zouden meer sancties kunnen volgen, maar wat we echt zouden willen, is dat S-400 niet operationeel wordt", zei Pompeo. Het Russische staatsbedrijf Rostec gaf eerder te kennen dat Rusland bereid zou zijn Su-35-straaljagers aan Turkije te leveren.

Erdogan verklaarde ook dat zijn regering de aankoop van geavanceerde Boeings van de VS zou heroverwegen. Turkije ondertekende een overeenkomst om honderd van deze vliegtuigen aan te schaffen, waarvan er één geleverd is.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Stevens

  Wie niet zou willen intekenen op de aanbesteding voor de vernieuwing van de fleet van Turkish Airlines is een gek. Hopelijk gaat hij de aankoop van Boeing de degelijk heroverwegen en zullen andere marktspelers een kans krijgen.

 • Doms Georgette

  Die F 35 niet verkopen aan Turkije want ze gaan ze laten ontmantelen door de Rus om er de geheime van te ontleden

 • Hamit Kokur

  Turkije uit de navo nog Isa of eu kàn dat veroorloven Turkije is een sterke militaire land voor usa Turkije is een bufferzone voor eu Elke sanctie dat usa of eu oplegt is in voordeel van Turkije Niet kopen maar zelf produceren

 • Herbert Verbeeck

  Een andere gek die zich laat horen... Moet zijn stemmetje terughalen... Op eender welke basis. En wat doet de Navo? Braaf en stilletjes afwachten?

 • wim Goossens

  Ik ben geen fan van Erdogan, totaal niet, maar bij deze moet ik hem bewonderen dat hij, in tegenstelling tot onze Europese politici, durft in te gaan tegen Trump... Er zijn nog andere en betere jagers te koop : bv in Rusland, in China, in Frankrijk, in Europa... Misschien moet Europa hier zijn voordeel aan doen en hem Eurofighters verkopen ...