Erdogan: "Turkije heeft meest vrije pers ter wereld"

Recep Tayyip Erdogan
AP Recep Tayyip Erdogan
Turkije heeft de meest vrije pers ter wereld. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die daarmee de beschuldigingen van de hand wees dat de vrijheid van de media onder zijn regime aan banden is gelegd.

"Nergens ter wereld is de pers zo vrij als in Turkije. Ik ben absoluut zeker van wat ik stel", verklaarde Erdogan in een toespraak op televisie, tijdens een conferentie in Ankara. "De pers is zo vrij in Turkije dat eender wie er beledigingen in kan uiten, kwaad spreken over iemand, belasteren, racistische en haatdragende uitspraken doen die zelfs niet getolereerd worden in democratische landen." Daarmee lijkt Erdogan (onbewust) te suggereren dat hij zijn land niet tot de familie van democraten rekent. "Ik en mijn familie hebben het zelf meegemaakt", voegde hij er nog aan toe.

Twee weken geleden lanceerde de politie nog een operatie tegen aanhangers van de islamgeestelijke Fehtullah Gülen, een vroegere bondgenoot van Erdogan, waarbij ook een van de grootste Turkse kranten werd geviseerd. Een dertigtal personen, vooral journalisten, zijn toen opgepakt. De Europese Unie veroordeelde dat als tegen de Europese waarden, die Turkije moet respecteren als het lid wil worden.

"Er zijn geen beperkingen op de beledigingen (die wij krijgen). Zulke uitspraken kunnen niet in de kranten in Europa en de Verenigde Staten", aldus Erdogan. "De Europeanen maken ons verwijten alsof dergelijke zaken niet in hun landen gebeuren. Niemand verheft de stem wanneer journalisten in Europa worden opgepakt."