Erdogan: “Trump wil staakt-het-vuren, maar dat zal nooit gebeuren”

De Turkse president Tayyip Erdogan.
via REUTERS De Turkse president Tayyip Erdogan.
“Trump wil dat er een staakt-het-vuren komt, maar dat zal nooit gebeuren.” De Turkse president Tayyip Erdogan balt de vuist nog meer nu hij in Noord-Syrië een offensief gestart is. Over de Amerikaanse sancties maakt hij zich naar eigen zeggen geen zorgen. “Ik heb de Amerikaanse president duidelijk gemaakt dat we niet onderhandelen met een terroristische organisatie.” Daarmee verwijst hij naar de Syrische Koerden in het gebied. 

“Ze oefenen druk uit op ons opdat we de operatie zouden stopzetten, maar we hebben een duidelijk doel voor ogen. Over de sancties maken we ons geen zorgen”, voegde Erdogan er nog aan toe.

Eerder op de dag had de Amerikaanse president Donald Trump nog gezegd dat vicepresident Mike Pence morgen samen met buitenlandminister Mike Pompeo naar Ankara afreist voor bemiddeling in het militaire conflict tussen Turkije en de Koerden. Doel is een wapenstilstand in het conflict te bereiken. Donderdag staat er een bilaterale ontmoeting tussen Pence en Erdogan op het programma.

"We vragen om een staakt-het-vuren. We leggen de krachtigste sancties op die je je kan voorstellen”, vertelde Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis, al lijkt Erdogan dus niet onder de indruk te zijn van dat dreigement.

Mike Pence (l) en Mike Pompeo.
AP Mike Pence (l) en Mike Pompeo.

Gisteren hadden de Verenigde Staten al sancties tegen Turkije aangekondigd en een onmiddellijke wapenstilstand geëist. Trump liet vandaag nog eens verstaan dat de sancties uitgebreid kunnen worden als de huidige maatregelen geen effect hebben. 

Het Turkse leger blijft intussen verder strijden tegen de Koerdische militie YPG. Ankara beroept zich op zijn recht op zelfverdediging tegen “terroristen”.
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Liliane Vervliet

  Waar sturen onze grote leiders op aan ?Saddam viel Koeweit binnen .....Erdogan valt Syrie binnen wat is het verschil ?

 • Danny Govaerts

  Zoals het er nu voor staat heeft Erdogan zich bekend gemaakt als agressor. Hij is zijn eigen privé oorlogje gestart . Dat hij er nu de rekening maar voor gepresenteerd wordt . En afgezet door zijn eigen bevolking. Het gaat zo ver komen dat hij de Navo voor hulp gaat vragen. De eerste woorden zijn al gevallen . Hij is het slachtoffer zien jullie dat niet!! Is al uit gesproken . Maar hij is enkel de boelie die gestopt moet worden.

 • Maurice Keukelaers

  Amerika is maar in twee zaken geïnteresseerd namelijk of ze nog gebruik kunnen maken van de Turkse luchtmachtbasissen en of Turkije alsnog gaat kiezen voor hun luchtafweersysteem. Zoniet heeft Turkije binnen de NATO nog weinig zin.

 • vangeel guido

  Wie wil nu in de boot gaan met een onbetrouwbaar iemand?

 • Paul Boutsen

  Trump is de enige US president die nog geen oorlog heeft gestart, hij trekt zijn troepen van overal terug en stopt politieagent te spelen,de VSeconomie draait volop, hij stopt illegale migratie...ik geef volmondig toe dat de manier waarop soms niet politiek correct genoeg is voor velen,maar de EU en vooral België heeft meer dan ooit een beetje Trump nodig. Kijk wat de multiculti onze samenleving heeft bijgebracht, exclusieve Turkse kindvoetbalploegjes die een genocide op een ander volk steunen.