Erdogan roept VS op commandant Syrische Democratische Strijdkrachten uit te leveren

Mazloum Abdi, de commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten.
AFP Mazloum Abdi, de commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten.
De Turkse president Erdogan heeft de Verenigde Staten opgeroepen om de commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), Mazloum Abdi, aan zijn land uit te leveren. De SDF worden gedomineerd door de Koerdische militie YPG. Die wordt door Ankara beschouwd als een terroristische groep, maar door het westen gezien als een bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Een groep Amerikaanse senatoren drong deze week nog bij Buitenlandse Zaken aan op het verlenen van een visum aan Abdi, zodat hij naar de Verenigde Staten zou kunnen reizen om er met andere verantwoordelijken te praten over de situatie in Syrië.

Tijdens de jarenlange strijd tegen IS kregen de SDF, een alliantie van verscheidene Koerdische en Arabische milities, ondersteuning van de door Washington geleide coalitie. Recent kondigden de VS echter aan dat ze hun troepen terugtrokken uit het Syrische grensgebied met Turkije, waarna Ankara een offensief startte in de regio. 

De Turkse operatie was specifiek gericht tegen de Koerdische militie YPG. Trump werd er daarop van beschuldigd de YPG in de steek te laten, wat hij zelf altijd categoriek heeft ontkend.

Mazloum Abdi tijdens een persconferentie gisteren.
AFP Mazloum Abdi tijdens een persconferentie gisteren.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tamzin Andersen

  Als de Amerikanen daar op ingaan, zou dat wel het toppunt van verraad en lafheid zijn.

 • Francois Verrijt

  Zouden ze er eerst niet aan denken om Erdogan uit te leveren aan het internatinaal tribunaal in De Haag.

 • Emile De Smedt

  Hoe een nukkig mannetje de ganse Europese kliek voor schut wist en weet te zetten.In feite niet zo moeilijk.Verveelt Amerika en de Nato met zijn fratsen.Chamberlains met hopen maar ontnuchtering volgt.Was er samen met Trump een Churchil het zou anders verlopen.Ons avondlad zou zijn gered.

 • HUGO COOLSAET

  Trump heeft er een knoeiboel van gemaakt en waar Erdogan vlug gebruik van maakt om zijn plannen uit te voeren.

 • Gino Denil

  Erdogan zou beter voor het Internationaal Strafhof in Den Haag gesleept worden. Voor misdrijven tegen de mensheid, zowel tegen de Koerdische als de eigen bevolking. Oorlogsmisdrijven en de misdaad van agressie. Drie van de vier die onder dat hof berecht worden. Het vierde, genocide, zou verder ook onderzocht mogen worden door dat hof. En Assad mag hem vergezellen. Tegenover die twee zijn die Koerdische strijders helden die enkel uit zelfverdediging handelen en geen anderen willen verjagen.