Erdogan ontvangt Poetin in omstreden presidentieel paleis

Turks president Erdogan ontving zijn Russische collega Vladimir Poetin in zijn omstreden paleis in Ankara.
EPA Turks president Erdogan ontving zijn Russische collega Vladimir Poetin in zijn omstreden paleis in Ankara.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn Russische collega Vladimir Poetin in zijn omstreden nieuw paleis in Ankara ontvangen. Erdogan en Poetin kwamen vandaag samen voor gesprekken, waarbij het volgens het Kremlin onder andere over de Russische gasleveringen aan Turkije zou gaan.

Voor zijn bezoek had Poetin aan de Turkse media gezegd dat hij met het oog op de sancties van het Westen de handelsvolumes met Turkije naar 100 miljard dollar jaarlijks wil verdrievoudigen. Een voor maandagavond geplande persconferentie van Erdogan en Poetin liep vertraging op.

Poetin is na paus Franciscus het tweede staatshoofd dat Erdogan in zijn paleis Ak Saray heeft ontvangen. Wegens de bouwkosten, die Erdogan op 500 miljoen dollar had geraamd, wordt de president zwaar op de korrel genomen.

Rusland is een belangrijke energieleverancier van Turkije. Volgens Russische bronnen is Turkije de grootste afnemer van aardgas dat bestemd is voor Duitsland. Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg riep bondgenoot Turkije op de internationale sancties tegen Rusland niet te ondergraven. "Ik ben van mening dat het gevolgen moet hebben als een land verantwoordelijk is voor agressieve handelingen, zoals we Rusland hebben zien doen in Oekraïne", zei Stoltenberg vandaag in Brussel.