Erdogan ontmoet Duitse voor- en tegenstanders

Premier Recep Tayyip Erdogan tijdens zijn speech in Keulen.
EPA Premier Recep Tayyip Erdogan tijdens zijn speech in Keulen.
Tijdens een bezoek aan de Duitse stad Keulen is de Turkse premier Tayyip Erdogan zowel door aanhangers bejubeld als door tegenstanders van zijn regering uitgejouwd. In een toespraak bracht hij de vele Duitse Turken de groeten over van "77 miljoen broeders".

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had vooraf haar Turkse collega opgeroepen "terughoudendheid" te tonen tijdens zijn optreden. Desondanks herhaalde Erdogan zijn oproep dat de in Duitsland wonende Turken weliswaar moeten integreren, maar zich niet volledig moeten aanpassen.

Ook richtte Erdogan zijn vizier op de Duitse media. Die hebben met hun berichtgeving over het dodelijk mijnongeluk eerder deze maand in Soma de Turkse regering beledigd, zei Erdogan in zijn redevoering voor duizenden aanhangers in de Laxness-Arena. De media zouden het dodelijke incident willen uitbuiten.

Hij beklaagde zich over een Duits tijdschrift dat de kop 'Naar de hel met Erdogan' had geplaatst boven een artikel over de mijnramp. "Hoe kan dat gebeuren?", zei de premier. Ook in Turkije is het incident misbruikt, zei hij, om 'illegale acties' goed te praten.

45.000 demonstranten
De demonstraties tegen de Turkse premier brachten veel meer mensen op de been dan gedacht. Volgens de Kölner Stadt-Anzeiger waren er zo'n 45.000 demonstranten in het centrum van de stad, ruim 15.000 meer dan verwacht. Ondanks de drukte verliepen deze acties vredig. Wel waren ongeveer 6000 agenten ingezet om de orde te handhaven.

Erdogans komst zorgde eerder op de dag al voor een grote verkeerschaos in Keulen. Ook bij de sportarena verzamelden zich duizenden Turken, van wie een groot gedeelte geen kaartje had voor de toespraak van de premier.

In de binnenstad werden massaal T-shirts verkocht met de leuze 'Overal Taksim - overal verzet'. De shirts verwijzen naar het plein in Istanboel dat symbool staat voor het protest tegen het conservatieve regeringsbeleid van Erdogan. Ook dragen betogers veiligheidshelmen met de opdruk 'Soma', de plaats waar bij een mijnramp deze maand meer dan 300 mijnwerkers om het leven zijn gekomen.