Erdogan noemt Netanyahu 'terrorist' en 'bezetter'

Benjamin Netanyahu en Recep Tayyip Erdogan.
AFP Benjamin Netanyahu en Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een terrorist. Hij doet dat na de gewelddadige rellen waarbij eergisteren minstens zeventien Palestijnen om het leven kwamen en meer dan 1.400 gewonden vielen. Erdogan verweet Netanyahu gisteren nog een "onmenselijke aanval" te hebben uitgevoerd, waarna de Israëliër de "morele lessen" van Turkije verwierp.

"Het meest ethische leger ter wereld hoeft geen lessen in moraliteit te krijgen van een land dat zijn burgers sinds jaren willekeurig bombardeert", reageerde de Israëlische premier. Eerder had hij ook zijn leger al gefeliciteerd voor het "beschermen van de grenzen van het land". 

Bezetter

Erdogan zet vandaag de discussie verder. "Hé Netanyahu, je bent een bezetter! En je bent op die grondgebieden als bezetter. En je bent tegelijkertijd een terrorist", luidt het tijdens een toespraak voor militanten die op televisie wordt uitgezonden. "Wat je de onderdrukte Palestijnen aandoet, komt in de geschiedenisboeken terecht en we zullen het nooit vergeten." De president voegt nog toe dat Turkije zich aan geen enkele bezetting heeft schuldig gemaakt.

IJzeren gordijn

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman verklaart vandaag ook nog dat Israël zich zal blijven verdedigen indien de Palestijnse protesten zich voortzetten, en dat het land daarvoor "het principe van het ijzeren gordijn" hanteert. Hij stelde ook dat de meeste gedode Palestijnen "bekende terroristen" waren.

Israëlische troepen gebruiken traangas om Palestijnse betogers uit elkaar te drijven in Bethlehem.
AFP Israëlische troepen gebruiken traangas om Palestijnse betogers uit elkaar te drijven in Bethlehem.

Huichelaars

Lieberman verwerpt ook de vraag van de VN en de EU om een onafhankelijk onderzoek te openen naar het gebruik van echte kogels door Israëlische soldaten. "Ik stel aan de hele groep huichelaars in Israël en in het buitenland voor om een onderzoek te starten naar de dood van een half miljoen mensen in Syrië, van honderdduizenden doden in Jemen, Libië, Soedan."

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman.
AFP De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman.41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Muyshondt

  De enige president die de waarheid zegt en dan nog luid!

 • Dervo Baba

  Israel heeft geen toekomst. Ze hebben Erdogan kwaad gemaakt.

 • Benny Van den broeck

  erdogan heeft groot gelijk

 • Didier VandeVyver

  zijn beide kandidaat om in den haag berecht te worden en samen dan hun oude dag uit te zitten.

 • JAN krommentak

  ze kunnen elkaar de hand geven want ze hebben meer gemeen dan ze denken beiden misbruiken hun verleden om al hun misdaden goed te praten !