Erdogan: “Moord op Khashoggi was gepland”

Turkse president Tayyip Erdogan.
Reuters/Presidential Press Office Turkse president Tayyip Erdogan.
De Turkse president Erdogan heeft een uitvoerige verklaring gegeven over de omstandigheden waarin de Saudische journalist Jamal Khashoggi om het leven is gekomen. Hij benadrukte dat het gaat om een “politieke moord” die duidelijk op voorhand gepland werd. Veel bewijsmateriaal om zijn beschuldigingen te staven, gaf hij niet. 

Reeds de dag voor het bezoek van Khashoggi aan het Saudische consulaat in Istanbul werden verschillende groepen van mensen uit Saudi-Arabië Turkije binnengevlogen. Volgens Erdogan gebeurde dat om de journalist te doden. De Turkse president sprak over een vijftienkoppig team dat van Saudi-Arabië naar Turkije reisde. De groep verliet Turkije nog dezelfde avond, uren na de verdwijning van Khashoggi. Met privéjets werden ze naar Riyad teruggevlogen, luidde het.

Nog volgens Erdogan zouden medewerkers van het consulaat voor de dood van Khashoggi op verkenning zijn gegaan in het nabijgelegen Bos van Belgrado en in de provincie Yalova. Bovendien werden de bewakingscamera’s aan het consulaat weggehaald voor de komst van Khashoggi. “We hebben er zeer sterke aanwijzingen dat de moord op Khashoggi gepland was.” Erdogan spreekt daarmee de versie van de Saudische autoriteiten tegen als zou de dood van Khashoggi een ongeval geweest zijn.

Onbeantwoorde vragen

Grote onthullingen werden dinsdag niet gedaan tijdens de toespraak. Zo blijft het onduidelijk wat er met het lichaam van het slachtoffer gebeurde. Maar Erdogan benadrukte wel dat Turkije “sterke bewijzen in de hand” heeft om de beschuldigingen aan het adres van Riyad te staven. Waar de informatie vandaan komt, werd niet bekendgemaakt.

“Politieke moord”

Erdogan benadrukt ook het belang van een onafhankelijk onderzoek. “Ik twijfel niet aan de eerlijkheid van koning Salman. Dat gezegd zijnde is het belangrijk dat er een compleet onpartijdig en rechtvaardig onderzoek wordt gevoerd. Dit gaat om een politieke moord.” Kroonprins Mohammed bin Salman blijft overigens opvallend afwezig in de toespraak. 

Hoewel de moord in het Saudische consulaat, en dus technisch gezien op Saudisch grondgebied plaatsvond, moeten de verdachten van de moord in Istanbul berecht worden, voegt de president toe.

Opnames

Enkele zaken die verwacht werden vandaag aan bod te komen, ontbreken in de verklaring van Erdogan. Zo rept de president bijvoorbeeld met geen woord over de audio-opnames van de foltering van Khashoggi. Eerder verklaarde de Turkse politie nog zulke opnames in handen te hebben.

Bekijk ook:
52 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • leen hanssens

  Zegt de man die doet alsof zijn neus bloed.

 • Staf Quisenaerts

  Zegt de man die 200.000 mensen zonder enig proces in de gevangenis steekt !

 • roland peeters

  Zou Erdogan niet geweten hebben wat er in de ambassade ging gebeuren,want hij beschikt onmiddellijk over zoveel gegevens.Met mondjesmaat geeft hij informatie om zo in de belangstelling te blijven en zijn " natte" droom werkelijkheid te maken,de leider van het Oosten.Hij is en blijft een gevaarlijk heerschap.

 • Jan Stevens

  Velen kunnen gewoon Erdogan niet uitstaan omdat ze schrik hebben van die man. Als hij nu eens bij het rechte eind getrokken heeft, hebben ze nog meer schrik. Waarom? Omdat hij nog meer macht (steun) krijgt?

 • Jeroen Dekop

  SA is een schurkenstaat gesteund door de VS. Volledig isoleren want zonder het westen zijn ze niets.