Erdogan maant aan tot spoed bij regeringsvorming in Turkije

Turks president Tayyip Erdogan.
AFP Turks president Tayyip Erdogan.
Bij zijn eerste publiekelijk optreden na de parlementsverkiezingen in Turkije heeft president Recep Tayyip Erdogan zich voor een snelle regeringsvorming en tegen nieuwe verkiezingen uitgesproken. "Iedereen moet zijn ego nu maar even laten varen", zei hij vandaag tegenover studenten in Ankara. Er moet zo snel mogelijk een regering gevormd worden.

Bij de verkiezingen van zondag had de islamitisch-conservatieve AKP na twaalf jaar aan de macht haar absolute meerderheid verloren. Ze is nu op een coalitiepartner aangewezen.

Als partner komen het extreemrechtse MHP of de centrumlinkse partij CHP in beeld. Het pro-Koerdische HDP heeft een regeringsdeelneming met de AKP definitief uitgesloten. Mathematisch is een coalitie van de drie oppositiepartijen mogelijk. Indien er niet in geslaagd wordt een regering te vormen, kan Erdogan nieuwe verkiezingen uitroepen.

Het stemmenverlies van de AKP was ook een nederlaag van Erdogan, die voor de AKP en een presidentieel systeem met hem op kop campagne had gevoerd. Na de verkiezingen verdween de anders alom aanwezige Erdogan bijna vier dagen uit beeld.