Ga naar de mobiele website
^ Top

Erdogan: "Kandidaat-lidmaatschap van EU op tafel na referendum"

De kwestie van een eventuele toetreding van zijn land tot de Europese Unie zal na het referendum over de uitbreiding van de presidentiële macht opnieuw "op tafel" belanden. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd.

Komende zondag mogen de Turken zich uitspreken over een grondwetswijziging die de macht van de Turkse president aanzienlijk zou versterken. Turkse kiezers in het buitenland konden tot vandaag hun stem uitbrengen.

Op een meeting in Izmir trok Erdogan weer van leer tegen Europa. De verhoudingen zijn gespannen omdat verscheidene landen meetings met Turkse ministers verboden. "Europa gaat boeten voor wat het heeft gedaan. Als God het wil, dan komt de kwestie van de Europese Unie opnieuw op tafel na 16 april", zo verklaarde het staatshoofd, zonder te verduidelijken wat dat precies zou betekenen.

"Europa gaat boeten voor wat het heeft gedaan. Als God het wil, dan komt de kwestie van de Europese Unie opnieuw op tafel na 16 april"

Turks president Recep Tayyip Erdogan

Kandidaat-lidstaat Turkije onderhandelt al sinds 2005 met de Europese Unie over een toetreding. De gesprekken liepen nooit van een leien dakje en zijn intussen op een dood punt beland. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bevestigde vorige maand nog dat een herinvoering van de doodstraf in Turkije een toetreding onmogelijk zou maken. Erdogan beklemtoonde zondag echter opnieuw dat hij "zonder aarzelen" de wet zou ondertekenen indien het Turkse parlement zich zou uitspreken voor de herinvoering van de doodstraf.
69 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • mert wolf

  Erdogan wordt de wereldleider, daar zijn jullie Europeanen bang voor. daarom wordt hij elke dag door jullie media zwart gemaakt.

 • Man Otto

  Wij Turken tellen voor twee .

 • Eyup Dmv

  EU? Bestaat nog? Hahaha europa is over 15 jaar geleden fait he mannen :)) jullie spelen op laatste minuten op dit moment!!!

 • Herman Driessens

  Nu ja ook Erdogan heeft niet het eeuwige leven en alle dictators komen vroeg of laat aan hun einde de geschiedenis boeken staan er vol van

 • zeki altin

  Zeker referendum houden erdogen en zeker niet bij de europa horen ..als britten de loop op gaan scheelt er get met europa.....velen landen willen eruit als ze hun schulden konden aflossen ..

Meld een bug