Ga naar de mobiele website
^ Top

Erdogan: "Ik blijf Europese leiders fascisten noemen zolang ze mij dictator noemen"

AFP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal termen als "fascist" en "nazi" blijven gebruiken tegen Europese leiders zolang die hem een "dictator" noemen. Dat heeft hij gisteren gemeld.

"Dus jullie hebben het recht om Erdogan 'dictator' te noemen, maar Erdogan heeft niet het recht om jullie 'fascist' of 'nazi' te noemen?", vroeg hij tijdens een interview met de zender CNN-Türk en Kanal D. "Ze mogen het me dan niet kwalijk nemen, dat ik hen zo noem zolang ze Erdogan een 'dictator' noemen."

De verklaringen van Erdogan komen er op een moment dat de relaties tussen Ankara en Brussel zeer gespannen zijn na de annulatie van campagnemeetings voor de president in het kader van het referendum van 16 april in Duitsland en Nederland. Erdogan heeft beide landen al beschuldigd van nazipraktijken, en dreigde er ook mee dan "geen enkele Europeaan nergens ter wereld op straat zal kunnen wandelen als jullie zo voortdoen". Die laatste uitspraak leidde ertoe dat de Turkse permanente vertegenwoordiger bij de EU op het matje werd geroepen.

En ook in ons land is commotie ontstaan, onder meer nadat de Turkse media staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) ervan beschuldigen actief steun te verlenen aan de Koerdische PKK en het terrorisme. Premier Charles Michel noemde die uitspraken "opruiend" en "kwestend en stelde dat ons land zich niet laat intimideren door Erdogans campagnestrategie.

In het interview veroordeelde Erdogan opnieuw het verbod op de campagnemeetings en stelde dat de Europese landen er zo voor willen zorgen dat het "neen"-kamp in het referendum rond een grondwetswijziging de winnaar wordt.

Erdogan verklaarde tot slot dat hij zich met zijn regering na het referendum "van A tot Z" zal beraden over eventuele maatregelen in het kader van het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie.

Meer over22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kamal Kamal

  Europa heeft schrik van erdogan daarmee dat ze hem dictator noemen en wij als bevolking mee proberen te krijgen in hun denken....door de reacties van de Europese landen op zijn campagne meetings hebben de Turken meer inzicht gekregen hoe Europa in elkaar zit....en hebben ze het ja kamp onrechtsreeks geholpen bij erdogan overwinning. Weeral eens een domme zet van Europa.

 • Kevin Remont

  Pure politiek, van beide kanten. Erdogan hoopt er zijn rederendum mee te winnen en de Europese politici kunnen zich flink en dapper tonen. Vanavond heeft Erdogan zijn zin, stabiliseert de situatie, blijven provocaties langs beide kanten uit en binnen een paar maanden gaan ze weer bij elkaar op de koffie. Vanaf de winter boeken Europeanen weer massaal zonvakanties naar de Turkse riviera en is de storm gaan liggen. Zo werkt nu eenmaal politiek.

 • Tura Demir

  Speelt het spelletje mooi mee eerlijk gezegd, heeft heel europa onder de knie. Maar hoe lang zal dit zo duren? Wanneer is er weer vrede tussen TR en EU is de vraag?

 • Hagar De Viking

  Dictator

 • E M

  Als iedereen eens in de spiegel kijkt en wikt en weegt...heeft hij wel gelijk

Meld een bug