Erdogan huldigt nieuwe internationale luchthaven van Istanbul met wagentje in

AP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan huldigde vandaag de nieuwe internationale luchthaven van Istanbul in. De luchthaven - die de naam Istanbul Airport meekreeg - geldt als een prestigeproject van Erdogan en moet de "grootste luchthaven ter wereld" worden. Bedoeling is dat het op termijn de activiteiten overneemt van de huidige Atatürk International Airport.

De inauguratie vandaag, die samenvalt met de Dag van de Republiek, was echter eerder symbolisch. De in juni 2014 begonnen bouw van de megaluchthaven liep namelijk vertraging op waardoor de luchthaven pas vanaf 29 december volledig operationeel zal zijn.

Top 5 grootste luchthavens
Met een initiële capaciteit van 90 miljoen passagiers per jaar verovert de nieuwe luchthaven meteen al een plaatsje in de mondiale top vijf. Maar uitbater IGA wil nog verder gaan en streeft tegen 2028 naar een capaciteit van 200 miljoen passagiers per jaar, bijna het dubbele van de huidige capaciteit van de Amerikaanse luchthaven van Atlanta, die voorlopig nog de eerste plaats bezet.

Erbarmelijke werkomstandigheden 

De bouw van Istanbul Airport verliep in vier fases en werd onder meer gekenmerkt door berichten over de erbarmelijke werkomstandigheden van de arbeiders die aan de bouw meewerkten. Honderden bouwvakkers kwamen in september in opstand en gingen in staking om hun eis voor betere werkomstandigheden kracht bij te zetten. Volgens de vakbonden kwamen sinds de start van de werken al zeker 37 werknemers bij arbeidsongevallen om het leven, uitbater IGA heeft het over 30 doden.

Uiteindelijk zal de luchthaven zes start- en landingsbanen en twee terminals tellen, verdeeld over een gigantisch terrein van 76 vierkante kilometer.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ingrid De Clercq

  Daar is de bevolking vet mee. Met dank aan de moderne slaaf. Schaam je vent.

 • Maxime Vanmaercke

  Emir??? Ondernemen??? Zijn volk in de afgrond storten. Misschien maar best dat u in België woont niet???

 • Can Candostu

  In 4jaar werelds grootste, modernste luchthaven gebouwd. Hier hebben ze dit nodig gehad om te beslissen hoe ze aan het leggen van nieuwe verkeersborden moeten beginnen. Natuurlijk is hij een dictator maar met veel investeringen voor zijn volk. Dit noem ik volkerenliefde..

 • Patrick Vandeputte

  Jeroen Dekop, maar wel ten koste van tientallen doden, miljarden geleend geld die Turkije nooit kan terug betalen. En dat gewoon voor een prestige project van een megalomaan persoon. Geef mij dan maar dat fietspad, ook al duurt het wat langer.

 • mike milan

  Ondertussen verzuipt het land in zijn schulden,nu toeristen het links laten liggen.Griekenland vaart er wel mee.