Erdogan houdt absurde tirade op vrouwencongres: "Het Westen steelt baby's van moslimfamilies"

AFP
Op een economisch congres voor vrouwen georganiseerd door de AK-partij heeft Recep Tayyip Erdogan gisteren zware beschuldigingen geuit aan het adres van het Westen. Volgens de Turkse president steelt het Westen baby's van moslimfamilies.

Het is geen geheim dat Erdogan een conservatieve visie heeft met betrekking tot de rol van de vrouw in de maatschappij. Toch was hij eregast op een economisch congres voor vrouwen dat gisteren - op de dag van de vrouwenrechten in Turkije - werd georganiseerd door zijn eigen AK-partij. Het was dan ook de bedoeling dat zijn toespraak daarover zou gaan. Maar in plaats van over vrouwenrechten te spreken, hield de president een absurde tirade tegen de "kinderdieven uit het Westen". Het was Abdullah Bozkurt, een Turkse journalist die in ballingschap leeft in Zweden, die de bewuste passage van de speech aan de kaak stelde op Twitter.

"Vrouwen in Turkije hebben onder onze regering meer politieke, economische en academische vrijheid verkregen", zo stak Erdogan van wal. Tegenover honderden aanhangers van de AK-partij verklaarde hij na te streven dat tegen 2023 minstens 43 procent van alle vrouwen in Turkije aan het werk zouden moeten zijn.

De "westerse modernisering" op het vlak van vrouwenrechten bestempelde hij daarentegen als een anti-islamitische dreiging. Een gevaar dat de president duidde met onzinnige voorbeelden. Volgens Erdogan worden in het Westen de kinderen van moslimfamilies gestolen. Zijn ministers hadden weet van dergelijke voorvallen in Nederland en Oostenrijk. "En wat is dat?", vroeg Erdogan beschuldigend. "Dat is moord, je mag mijn kind niet stelen."

AFP

"Alleen een moeder kan begrijpen hoe het voelt wanneer je kind wordt weggehaald", zei de president die bleef doorgaan over de zogenaamde ontvoerde moslimkinderen in het Westen.

"Het is niet alleen een strijd die vrouwen aangaat, het gaat om de toekomst van de mensheid en de democratie", fulmineerde hij terwijl hij aanstipte dat de democratie in zijn land floreerde terwijl er in het Westen "een dictatuur van de democratie heerste".

"De ontwikkeling van de mensheid gaat een vreemde richting uit", waarschuwde de president aan het einde van zijn bizarre rede. Gezien de inhoud van zijn speech is dat een gepaste conclusie.

REUTERS84 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ineke Visser

  130 kranten sluiten en 1.500 journalisten op laten pakken en 2 maanden later jezelf prijzen om je pressvrijheid.

 • diane colman

  Je zou bijna denken dat je een leugenachtige zot moet zijn om een leider te worden van een land.... Hij mag zijn baby's gerust houden en als dat hem gerust stelt kunnen we nog veel Turkse kroostrijke gezinnen terugsturen.... zonder kindergeld. Dubbele nationaliteit afschaffen in gans Europa... het wordt tijd dat er keuzes worden gemaakt.

 • Jean Vermote

  Die man hoort in een psychiatrische inrichting thuis. Ongelooflijk dat zoveel Turken is zijn val lopen.

 • Tony Vandermaelen

  Is er nog plaats in Geel?

 • Wilfried Vanden Berg

  Spijtig dat dit niet bij hem is gebeurt . Er had misschien een normaal iemand uit voorts gekomen.Nu is het te laat.