Erdogan haalt weer scherp uit: "Duitsland pleegt politieke zelfmoord"

ANP
De Turkse president wilde zijn landgenoten op een toespraak trakteren in de marge van de topconferentie G20 in Hamburg maar stuitte op een njet van de Duitse regering. Dat is voldoende reden voor Erdogan om de toon tegen Duitsland opnieuw te verscherpen.

De G20 vergadert op 7 en 8 juli in Hamburg. Voorafgaand aan de internationale top van regeringen en centrale banken heeft de Turkse president een interview gegeven aan de Duitse krant 'Die Zeit'.

"Verfoeilijk"
Hij bekritiseert het feit dat hij zijn burgers in Duitsland niet in het openbaar mag toespreken. "Wat is dat voor een ingesteldheid? Dat is gewoon verfoeilijk", meent Erdogan. En hij voegt daar aan toe: "Duitsland pleegt zelfmoord. Dat is politieke zelfmoord. Duitsland moet deze fouten rechtzetten."

getty

"Redding van terreurverdachten"
De Turkse president verklaart niet te begrijpen dat de Duitse regering zich inzet voor de vrijlating van de Turks-Duitse journalist Deniz Yücel. De reporter van de Duitse krant 'Die Welt' zit al meer dan 140 dagen opgesloten in Turkije. "Dat mevrouw Merkel de redding van terreurverdachten op de agenda plaatst, is voor mij heel erg vreemd", zegt de Turkse leider.

Voorts heeft Erdogan er geen begrip voor dat Duitsland weigerachtig staat tegenover de uitlevering van Gülen-aanhangers. "Ik heb aan mevrouw Merkel de uitlevering gevraagd, waarom gebeurt dat dan niet?"

Anderzijds geeft de voorzitter van de AK-partij ook toe dat men niet naast het NAVO-lidmaatschap van beide landen en de bestaande handelsrelaties kan kijken. Ook het feit dat 3 miljoen Turken in Duitsland wonen, valt niet te negeren. "Duitsland en Turkije hebben elkaar nodig. We moeten die band in stand houden", aldus Erdogan.