Erdogan haalt na aanslag uit naar 'racistische’ Westen

Turks president Recep Tayip Erdogan.
AP Turks president Recep Tayip Erdogan.
Politieke leiders van over heel de wereld hebben de aanslag in Christchurch veroordeeld en hun steunbetuigingen verzonden naar de nabestaanden van de 49 slachtoffers.

De Turkse president Erdogan veroordeelde de terreuraanslag tegen biddende moslims en vervloekte de daders. In een persverklaring stelde de Turkse president dat de aanval “een nieuw voorbeeld is van toenemend racisme tegen moslims en tegen de islam in het westen”. Erdogan ziet het gedachtegoed van de dader terrein winnen in westerse landen. "Het verspreidt zich als een kanker”, aldus de president. 

Zijn minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu verklaarde bij een bezoek aan de Europese Commissie in Brussel dat “onverantwoordelijke politici haat zaaien tegen moslims en xenofobie verspreiden”.  “Er zijn lessen die iedereen uit deze aanval moet trekken, vooral binnen de Europese Unie”, verklaarde hij tijdens een persconferentie in het bijzijn van vicevoorzitter van de Europese Commissie, Federica Mogherini.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bracht een bezoek aan de Europese Commissie en hield een persconferentie in het bijzijn van Europees vicevoorzitter Federica Mogherini.
REUTERS De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bracht een bezoek aan de Europese Commissie en hield een persconferentie in het bijzijn van Europees vicevoorzitter Federica Mogherini.

“Haatdragende taal tegen moslims moet niet worden gezien als vrijheid van meningsuiting in de EU en maatregelen moeten worden genomen om een dergelijk discours tegen te gaan”, voegde hij daar nog aan toe.

“Haatdragende taal wint terrein in verschillende delen van de wereld”, zei Mogherini. “We hebben een gemeenschappelijke plicht om de diversiteit in onze samenlevingen te beschermen en te bevorderen, en ervoor te zorgen dat uitingen van haat onder geen enkele omstandigheden worden getolereerd”, voegde ze daar aan toe.

De Pakistaanse premier Imran Khan onderschrijft de woorden van Erdogan. “Ik schrijf het toenemend aantal terreuraanslagen toe aan de islamofobie van na 11 september (de aanslagen in New York in 2001) waarna 1,3 miljard moslims steeds collectief worden veroordeeld voor elke aanslag door een moslim.”

Pakistaans premier Imran Khan.
AFP Pakistaans premier Imran Khan.

Afgrijzen

Amerikaans president Donald Trump tweette vanmorgen “mijn warmste sympathie en beste wensen voor de inwoners van Nieuw-Zeeland na het verschrikkelijke bloedbad in de moskeeën”. “49 onschuldige mensen zijn zinloos gestorven en zoveel meer ernstig gewond. De VS staat Nieuw-Zeeland bij met alles wat we kunnen doen. God zegene jullie allemaal!”

De Europese president Donald Tusk liet weten dat Nieuw-Zeeland kan rekenen op de “solidariteit” van Europa. “Schokkend nieuws uit Nieuw-Zeeland vannacht. De brutale aanval in Christchurch zal nooit de tolerantie en fatsoen waar Nieuw-Zeeland bekend voor staat, aantasten. Onze gedachten in Europa zijn bij de slachtoffers en hun families”, tweette hij. Tusk zei dat de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern “op onze solidariteit kan rekenen.”

Politiebewaking

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft nationale en regionale politiediensten opgedragen de veiligheidsmaatregelen rond moskeeën op te schroeven. Ook de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zei dat politiebewaking rond moskeeën zichtbaarder zou zijn. In de Britse hoofdstad hebben eerder aanvallen plaatsgehad op gebedshuizen. Twee jaar geleden kwam een persoon om het leven en raakte een tiental mensen gewond toen een man met een bestelwagen inreed op gelovigen die na het avondgebed de moskee verlieten. Bij onderzoek bleek de dader banden te hebben met extreemrechts. Online had hij diverse berichten gepost waaruit haat tegen moslims sprak.

Breivik

De Noorse premier Erna Solberg deed een oproep te strijden tegen ‘alle vormen van extremisme’. De aanslag riep volgens haar herinneringen op aan de aanslagen in Noorwegen door de rechtse extremist Anders Breivik. “Het is erg triest. Dit roept pijnlijke herinneringen op aan onze eigen ervaringen op 22 juli, het moeilijkste moment in de naoorlogse geschiedenis van Noorwegen”, aldus Solberg. Anders Breivik vermoordde destijds 77 mensen in Osla en op het vakantie-eiland Utoya.

“Ik hoop dat iedereen die hierbij betrokken is wordt gestraft’, aldus de Russische president Poetin in een telegram. "Deze aanval tegen vreedzame mensen die samenkomen voor gebed schokt door zijn wreedheid en cynisme.”

Racistische haat

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel betuigde haar medeleven. “Diep geschokt volg ik het nieuws van #Christchurch”, zei haar woordvoerder Steffen Seibert in haar naam. ”Ik rouw met de Nieuw-Zeelanders om hun medeburgers die vreedzaam biddend in hun moskeeën zijn aangevallen en zijn vermoord uit racistische haat.” De Britse premier Theresa May noemde de schietpartijen een “misselijkmakende daad van geweld”. “Namens het Verenigd Koninkrijk, druk ik mijn diepe medeleven uit met de mensen van Nieuw-Zeeland na de gruwelijke terroristische aanslag in Christchurch”, tweette ze. “Mijn gedachten zijn bij iedereen die getroffen is door deze misselijkmakende daad van geweld.”

ANP Graphics11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Huseyin Tek

  Voor iedereen die hier beweren dat je hem niet hoorde bij de aanslagen in het westen. hebben jullie hem nu echt niet gehoord of hebben jullie hem niet willen horen? Want als jullie even gaan Googlen zullen jullie snel zijn getuigenis van medeleven kunnen vinden voor alle aanslagen. Maar nee, het is makkelijker om leugens te vertellen. Ps: ik mag Erdogan helemaal niet maar stop met polariseren. Het zijn mensen levens die zijn verloren wat maakt het uit of het moslims, joden of christenen zijn.

 • mark devos

  bij Bataclan hebben we hem niet gehoord ???? Brussel ? Zaventem ???......

 • stefan crama

  De ketel verwijt de pot. Niet meer of minder.

 • Greg Geuens

  En hoe zou dat nu komen?

 • Martine Rochtus

  We hebben ook al zoveel aanslagen te verduren gekregen ..maar dan hoor je erdogan niet ..door deze uitspraken ga je ons niet verbinden , maar nog meer haat ontlokken ..migratie werkt niet en het gaat nog erger worden