Erdogan gelooft dat Egyptische ex-president Morsi “gedood werd”

Egyptisch ex-president Mohamed Morsi.
EPA Egyptisch ex-president Mohamed Morsi.
Het Turkse staatshoofd Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat de voormalige Egyptische president Mohamed Morsi "gedood werd". Hij stelde de Egyptische autoriteiten verantwoordelijk voor het overlijden.

"In de rechtszaal lag hij gedurende twintig minuten te kronkelen op de vloer. De autoriteiten hebben niets gedaan om hem te helpen. Hij werd gedood en stierf geen natuurlijke dood", zei Erdogan op een verkiezingsmeeting in Istanboel.

De Turkse president zei dat hij “alles zal doen” om de Egyptische verantwoordelijken “voor de internationale rechtbanken” te brengen. 

Mohamed Morsi zat al bijna zes jaar in de gevangenis, waar hij in afzondering vastgehouden. Maandag bezweek hij toen hij aan het woord was voor de rechtbank. Hij kon niet meer gereanimeerd worden.

Erdogan, die net als Morsi uit de islamistische beweging komt, had hem een “martelaar” genoemd na de bekendmaking van het overlijden. Hij gaf de “tirannen” die in Egypte aan de macht zijn, zinspelend op president Abdel Fattah al-Sissi, de schuld voor zijn dood.

Onderzoek

Eerder riep het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties op om een onderzoek op te starten naar de dood van de oud-president. 

“Elke plotse dood in detentie moet gevolgd worden door een snel, onpartijdig, minutieus en transparant onderzoek door een onafhankelijk orgaan, om de doodsoorzaak op te helderen”, had woordvoerder Rupert Colville, eerder deze week gezegd.

Dat verzoek werd verworpen door het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken. Egypte beschuldigt de Verenigde Naties ervan dat ze de dood van Mohamed Morsi willen “politiseren”.  
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • freddy depaepe

  die gaat nog wat stoken

 • vangeel guido

  Waarom Erdogan alleen ik geloof dat ook.

 • Patrick Rasschaert

  Als we Erdogan mogen geloven zouden die onderzoekers in Turkije veel werk hebben. Hoeveel opposanten zouden er niet verdwenen of dood zijn?

 • Luc Cleynhens

  Die gelooft zijn eigen leugens zelfs !!!

 • raf janssens

  Is er buiten islamisten echt iemand die treurt om het verlies van Morsi?