Erdogan: "Europa is een toevluchtsoord voor terroristen"

afp
De Turkse president Tayyip Erdogan beschuldigt Europese landen ervan een veilig onderkomen te bieden aan de politieke afdelingen van terroristenorganisaties. In een toespraak noemde Erdogan het dinsdag 'zwarte humor' dat Europa wil dat Turkije de antiterreurwetten aanpast.

De Europese Unie (EU) moet de eigen terrorismewetten eerst veranderen, zo meent de Turkse president. Voor die tijd kan de unie Turkije niet de les lezen over de definitie van terrorisme. De Turkse terreurwetten zijn onderdeel van de onderhandelingen tussen de EU en Turkije. In een deal over vluchtelingen had de EU beloofd dat Turken visumvrij kunnen reizen.

Maar Europese leiders benadrukken dat ook deel van de deal is dat Turkije de wetten over terrorisme aanpast. Die zouden nu nog te vaak gebruikt worden om dissidente geluiden de kop in te drukken. Erdogan is al tijden woedend over de aanwezigheid van aanhangers van de Koerdische beweging PKK bij een EU-top in Brussel. 'We verwachten eerst dat EU-landen hun eigen wetten repareren die terrorisme ondersteunen.'

Zowel Turkije als de EU scharen de PKK al onder terreurgroepen. Volgens Erdogan heeft Turkije strenge terreurwetten nodig om het gevaar van de PKK en Islamitische Staat in te dammen. In zijn toespraak drong hij er dinsdag op aan dat Turken op zijn laatst in oktober zonder visum naar Europa moeten kunnen reizen.