Erdogan: "EU-lidmaatschap is strategisch doel voor Turkije"

Turks president Recep Tayyip Erdogan.
AP Turks president Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Tayyip Erdogan heeft vandaag in een geschreven verklaring laten weten dat het EU-lidmaatschap een strategisch doel is voor Turkije. Hij hoopt dat het vooruitzicht dat Turken zonder visum naar Europa kunnen reizen het proces op toetreding zal versnellen.

Inwoners van Turkije mogen vanaf juli visumvrij reizen, maar voordat het zover is eist de Europese Unie van het land dat het zijn antiterreurwetgeving aanpast.  

De Europese eis maakt deel uit van het vluchtelingenakkoord tussen Brussel en Ankara. Turkije wil in ruil voor het terugnemen van bootvluchtelingen een vrijstelling van de visumplicht. Hier wil Brussel alleen aan beginnen als Turkije aan een lijst voorwaarden voldoet, waaronder een aanpassing van de antiterreurwetgeving, die nu volgens critici van Erdogan wordt misbruikt om opstandige academici, journalisten en politici te vervolgen. 

Vrijdag gaf Erdogan al aan niet aan de Europese eis te willen voldoen. Vandaag herhaalde hij zijn standpunt.

Brussel wil de Turken visumvrij reizen bieden in ruil voor het indammen van de vluchtelingenstroom.
AP Brussel wil de Turken visumvrij reizen bieden in ruil voor het indammen van de vluchtelingenstroom.

Premier aan de kant geschoven

Het vluchtelingenakkoord werd aan Turkse zijde onderhandeld door premier Ahmet Davutoglu, maar die werd vorige week week op een zijspoor gezet. Het verhaal is dat Erdogan zijn premier niet loyaal genoeg vond en daarom van hem af wil, als eerste minister en als partijleider. Door de weigering van Erdogan om de antiterreurwetgeving aan te passen komt het hele akkoord op losse schroeven te staan.