Erdogan drijft de spot met EU om bezorgdheid rond migranten: “Als het uur geslagen is, zal ik de deuren openen”

Turkse inval in Syrië

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag.
AP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vandaag de spot gedreven met de Europese Unie, die bezorgd is om de mogelijkheid dat er opnieuw duizenden Syrische migranten vanuit Turkije de Europese Unie zullen overspoelen. "Als het uur gekomen is, zal ik de deuren openen", aldus Erdogan.

"Als ik zeg dat de deuren (voor de migranten) zullen opengaan, is dat de voorbereiding op de strijd", zo maakte de president zich vrolijk tijdens een toespraak in Ankara. "Wees gerust, als het uur gekomen is, zullen de deuren opengaan.” En ook: “U heeft geld, u bent sterk. Maar als 100 of 200 mensen naar Griekenland reizen via de zee, hangt u aan de lijn”, zo richtte hij zich tot de EU. 

De EU-landen hebben de Turkse inval van 9 oktober in Noord-Syrië zwaar bekritiseerd, wat niet in goede aarde gevallen is in Ankara. Erdogan heeft er al meermaals mee gedreigd "de deuren te openen" om de ongeveer 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in zijn land de kans te geven naar Europa te trekken.

Meningsverschillen binnen de NAVO 

 Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukte vandaag dat er grote meningsverschillen tussen de Europese NAVO-landen en Turkije. “Maar we kunnen open met elkaar praten binnen een alliantie zoals de NAVO”, aldus de minister. Reynders zei nog wel de Turkse veiligheidsbezorgdheden te begrijpen. Turkije is het enige NAVO-land dat grenst aan Syrië. Ook wees hij op de rol die Turkije speelde in de door de VS geleide coalitie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië.

Reynders pleitte voor een politieke oplossing voor de crisis in Syrië, onder auspiciën van de Verenigde Naties. NAVO-baas Jens Stoltenberg stelde dat de bondgenoten het eens zijn over de nood aan zo’n politieke oplossing, en de “nood om onze eenheid in de strijd tegen IS te bewaren”.

Ook de secretaris-generaal wees op de verschillen tussen de lidstaten. “We hebben vrank en vrij daarover gesproken”, zei hij. “Het is niet de eerste keer dat we verschillende standpunten hebben.” Volgens hem is het dan ook nuttig om samen aan de onderhandelingstafel te zitten. “De belangrijkste focus ligt nu op de weg vooruit.”
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  navo en eu begrijpen geen oorlogstaal?Ze willen nog aan tafel gaan zitten met de turkse afperser terwijl hij dreigt te komen 'strijden'??Het enige antwoord op deze intimidatie en afpersing is vluchtelingen én europese turken meteen en massaal terugsturen en de miljárden steun terug eisen voor opvang syrische vluchtelingen die wíj betalen.navo en eu zijn onze vijanden,zij heulen openlijk met deze turkse terrorist zolang hij in de navo mag blijven!

 • Merlijn Ambrosius

  Europa koopt meer dan 60% van de Turkse export , Europa voorziet in 70% van alle werkings-financierings gelden voor de Turken, Turkije is mondiaal het land dat de hoogste ontwikkelingshulp bedrag van Europa krijgt. Als de tijd rijp is boycotten we Turkije.

 • Gerry Cle

  Samen met de Russen creëert hij een veiligheidszone waar de Syrische vluchtelingen terecht kunnen en toch wil hij ze naar de EU jagen. Die veiligheidszone is gewoon een afleidingsmanoeuvre om de Koerden te verjagen.

 • Gerard Braeckmans

  Zo zie je maar dat politiek (zeker de wereldpolitiek) draait om chantage, bedreigingen, wapenleveringen, boycotten, enz.

 • Frank Kerstens

  Hoogmoed komt voor de val.