Erdogan dreigt offensief dinsdag per direct te hervatten als akkoord niet gerespecteerd wordt

Turkse inval in Syrië

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag
AP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag
Het offensief in het noordoosten van Syrië zal dinsdagavond hervatten als de Koerdische troepen zich er niet uit terugtrekken zoals voorzien in het wapenstilstandsakkoord, waarschuwt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag.

"Als de beloftes voor dinsdagavond gerespecteerd worden, zal de kwestie van de veiligheidszone opgelost zijn. Zo niet zal operatie ‘Vredesbron’ hervatten van zodra de termijn van 120 uur verstreken is", verklaarde Erdogan tijdens een persconferentie.

Limiet

Na een akkoord met Amerikaans vicepresident Mike Pence gisteren tijdens een bezoek aan Ankara heeft Turkije zijn offensief van 9 oktober gedurende vijf dagen gepauzeerd. Als de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) zich tijdens die termijn uit de grensgebieden met Turkije terugtrekken, belooft Turkije zijn offensief stop te zetten. "We hebben een limiet gesteld: 120 uur, na afloop waarvan de regio moet vrijgemaakt zijn van terreurgroepen", stelde Erdogan.

Veiligheidszone

In het akkoord wordt ook een veiligheidszone van 32 kilometer breed op Syrisch grondgebied voorzien. De Turkse president herhaalde vandaag dat die zone zich moet uitstrekken over een lengte van 444 kilometer, en niet alleen over de 120 kilometer tussen Tal Abyad en Ras al-Aïn die de Turkse troepen al hebben ingenomen.

Een deel van de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die in Turkije verblijven zouden volgens de president naar de veiligheidszone verhuisd worden. Om de vluchtelingen er onder te brengen zou Turkije er 140 dorpen met 5.000 inwoners per dorp, en 10 districten met een bevolking van 30.000 per district voorzien.

Lees ook: Rookpluimen en ook vijf burgerslachtoffers ondanks staakt-het-vuren

Lees ook: Trump strijkt eer op voor staakt-het-vuren in Noord-Syrië na 8 dagen van geweld door terugtrekking VS: “Miljoenen levens gered”

De Turkse president kwam gisteren na urenlange gesprekken met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een pauze van vijf dagen overeen in de Turkse operatie in Noord-Syrië. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten.
Photo News De Turkse president kwam gisteren na urenlange gesprekken met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een pauze van vijf dagen overeen in de Turkse operatie in Noord-Syrië. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Can Candostu

  Hij heeft gelijk. Als de terroristen tijd aan het rekken zijn zal Erdoğan deze keer voor niets of niemand meer stoppen vermoed ik.

 • Jason Kubrat

  Syrië is zwaar verdeeld over verschillende grootmachten. Vergeet niet dat er nog steeds een burgeroorlog gaande is in Syrië. Niks is wat het lijkt te zijn. Deze terroristische beweging heeft tientallen dorpen leeggeplunderd, zodoende grond in te palmen. De oorspronkelijke bewoners hebben zwaar geleden onder IS. Nu dat de IS is vernietigd, lijden ze onder deze Koerdische terroristen. Als Turkije en Europa veiligheid willen, moet deze Turkse operatie door iedereen gesteund moeten worden.

 • Piet Dooremont

  De Russen of de Syrische troepen moeten het vacuüm dat gecreëerd wordt door her terugtrekken van de YPG meteen invullen en Erdogan terugsturen van waar hij kwam.. Hij komt veel te goedkoop weg met de humanitaire crisis die hij heeft veroorzaakt en voor het met de voeten treden van de soevereiniteit van een ander land..om van de dreiging met een genocide nog te zwijgen. Deze dictator moet een lesje geleerd worden...

 • Janneke Alsberg

  Pres Erdogan heeft niet enkel lot van Syrische vluchtelingen voor ogen, Mr Emir. Hij rolt voor het eerst buiten zijn grenzen, als test; etnische cleaning, eigen military en wapens testen, diplomatieke, militaire en coomerciele netwerken her-bouwen, EU en zijn vijanden testen, Israel, Iran etc.testen. Pres Erdogan is geen altruist.Wel een krachtig opportunist. En een charismatisch leider, waar ze in de EU jaloers op zijn.

 • Ivo Hansen

  als je alles bekijkt kan ik hem toch geen ongelijk geven . het kan niet bblijven duren dat 3.5 miljoen syriers op turks grondgebied blijven en onderhouden moeten worden. of richting europa komen . en zo kunnen de koerden ook geenturkse dorpen meer beschieten . jammer dat hij IS troepen mee heeft laten moorden .