Erdogan dreigt met aanval op door Syrische Koerden gecontroleerde stad

AP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er vandaag in een toespraak op televisie mee gedreigd, "een van de volgende dagen" een offensief te lanceren tegen Afrin. Die Noord-Syrische stad wordt gecontroleerd door Koerdische milities, die door Ankara beschouwd worden als "terroristen". Het militaire optreden kadert in het Schild van de Eufraat, de Turkse inmenging in Syrië met als beleden bedoeling de Turkse zuidgrens veilig te houden.

Voor Turkije zijn zowel Islamitische Staat (IS) als de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) terreurorganisaties. YPG-milities controleren momenteel Afrin, en zijn volgens de Turken verbonden met de Koerdische Arbeiderspartij PKK, ook al een terreurorganisatie in de ogen van Ankara.

Operatie Euphrate Shields is officieel in maart 2017 beëindigd. Sindsdien heeft Erdogan herhaaldelijk gesteld dat Afrin "van terroristen gezuiverd" moet worden. Sinds eind december heeft Turkije zijn militaire aanwezigheid in de grensprovincie Hatay met Syrië danig opgekrikt.

Strijd met de YPG dreigt Turkije, een lid van de NAVO, in confrontatie te brengen met de Amerikanen, die de Syrische Koerden juist steunen. En Washington maakte vandaag duidelijk dat de VS in de vorm van de door haar geleide internationale coalitie haar aanwezigheid in Syrië niet wil opgeven. De Verenigde Staten leiden een nieuwe 'Grensbeveiligingsmacht' (Border Security Force) op, die 30.000 eenheden zal tellen en die ontplooid zal worden in de grensgebieden met Turkije en Irak die gecontroleerd worden door de Syrische Democratische Krachten (SDF). De SDF worden gedomineerd door de YPG. De helft van de troepenmacht zal bestaan uit veteranen van de SDF, de andere helft moet nog worden gerekruteerd.

Volgens Washington is het VS-beleid om de Koerden te bewapenen "noodzakelijk" om een "duidelijke overwinning" te boeken tegen IS in Raqqa. Zowel Damascus als Moskou is vierkant tegen de VS-aanwezigheid in Syrië.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • zeki altin

  Turkije is geen irak of syrie...amerika weet dat het nie onder de voeten moet lopen ...zeker als het menens is...en turkije uit navo is natste droom van de russen....kunnen ze zo binnenvallen....blijft niets meer over van de navo..buiten amerika

 • Murat Kaplan

  Ik ben een erdogan hater maar als het om de land gaat geef pkk en ypg geen kans om turkije te venietigen!

 • Wesley Gevaert

  Alleen de Turken zien de Koerden als terroristen. Daarmee is ook alles gezegd.

 • Lisette Theunis

  Hij lijkt wel de wederopstanding van een grote leider 80 jaar geleden. Dat ging maar heel even goed. Nu moeten ze gedwongen miljoenen vluchtelingen gaan importeren om niet uit te sterven..

 • Rudy Van Schelvergem

  Kijk eerst naar de geschiedenis waar er al 2000 jaar terroristen wonen.