Erdogan dreigt Koerdische "terroristen" uit grensregio te verjagen na akkoord met Rusland

Turks president Recep Tayyip Erdogan.
AP Turks president Recep Tayyip Erdogan.
Als de Koerdische milities in Syrië zich niet tijdig uit het het Turks-Syrische grensgebied hebben teruggetrokken, zal Turkije hen "verjagen". Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd.

Erdogan had dinsdag samen met de Russische president Vladimir Poetin een akkoord bereikt over een nieuw staakt-het-vuren in het noordoosten van Syrië. De Turkse president heeft de strijders van de Koerdische YPG-militie toen 150 uur extra de tijd gegeven om een gebied van 30 km te verlaten. Hun steunpunten en posities worden vernietigd.

"Als de terroristen zich na de termijn van 150 uur niet terugtrekken, dan zullen we zelf de controle overnemen en hen verjagen", verklaarde Erdogan tijdens een een op tv uitgezonden toespraak in Istanboel. Turkije beschouwt YPG als een afsplitsing van de verboden Koerdische Arbeidspartij (PKK) en als een terreurorganisatie.

In zijn toespraak riep Erodgan de internationale gemeenschap ook op tot respect voor de Turkse bezorgdheden op het vlak van veiligheid.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  De IS leiding vlak aan zijn grens had hij geen problemen mee. Moesten die Koerden 30 km terug om hen een veilig onderkomen te waarborgen?

 • lars vandenberge

  Paul wie denk je dat die 30.000 doppers zijn? In Antwerpen zitten er trouwens 70.000.

 • Paul Philippaerts

  Zou de deur openzetten om alle koerden naar europa te halen. Belgie zet je schrap en lever hulp. Hier is zelfs zonder betonstop nog plaats genoeg. En we kunnen nog werkvolk gebruiken. In Limburg met 30.000 doppers zit de industrie met de handen in het haar omdat ze geen werkvolk vinden. Desnoods moeten we maar een stukje Limburg afstaan voor een onafhankelijk Koerdistan.

 • hans de bel

  En de hele wereld kijkt ernaar. Niemand reageert nauwelijks op een land die zomaar een stuk van een ander land binnenvalt en onder zijn bevoegdheid plaatst. Probeer dat eens met de Turken zelf !!

 • Roland Jennes

  Mijn bezorgdheid is vooral wanneer de gespreken tussen Eu en Turkije over de toetreding tot Eu zullen stoppen. Wordt wakker Europa.