Erdogan dreigt gevecht in Noord-Syrië te hervatten: “We zullen doorgaan hoofden van terroristen te verpletteren”

Een Syrische familie ontvlucht de gevechtszone. De rook op de achtergrond is van brandende autobanden die de Koerdische milities gebruiken om het zicht van piloten te bemoeilijken.
AFP Een Syrische familie ontvlucht de gevechtszone. De rook op de achtergrond is van brandende autobanden die de Koerdische milities gebruiken om het zicht van piloten te bemoeilijken.
De Turkse president Erdogan staat klaar om het militaire offensief tegen Koerdische strijdkrachten in Noord-Syrië in volle hevigheid te hervatten. Als de Koerden dinsdag niet weg zijn uit de veiligheidszone die Turkije opeist langs zijn grens zullen ze dat bezuren, aldus Erdogan. 

Donderdag kwamen Turkije en de VS een wapenstilstand van vijf dagen overeen. Dat zou Koerdische strijders van de YPG de gelegenheid geven het gebied te verlaten. “De gevechtspauze van 120 uur eindigt dinsdagnacht. We zullen doorgaan hoofden van terroristen te verpletteren als ze zich niet hebben teruggetrokken”, zei de Turkse president gisteren ten overstaan van juichende partijgenoten in de stad Kayseri. Hij kondigde ook aan volgende week met president Poetin te zullen overleggen over Noord-Syrië. Dat gebeurt in Sochi.

Nu de Amerikanen afhaakten, zijn de Russen de belangrijkste machtsfactor in Syrië geworden. Centrale vraag: welke rol gaan de Russen spelen in de Turkse veiligheidszone? Zullen ze de Koerdische milities beschermen? Russische militairen zijn opgetrokken met het Syrische leger van president al-Assad dat vorige week een verrassende overeenkomst sloot met de door de Turken bedreigde Koerden. Sindsdien herovert het Syrische leger grote delen van het noorden van het land. “We zullen daarvoor een oplossing vinden”, aldus Erdogan.

Sinds het staakt het vuren hebben Koerdische en Turkse militairen elkaar ervan beschuldigd dat de tegenpartij de afspraken niet nakomt. Een Turkse soldaat kwam om bij een aanval met anti-tank- en lichte wapens in een vuurgevecht met strijders van de overwegend Koerdische YPG. Probleem is dat beide partijen een eigen gebied hebben aangewezen waarvoor de tijdelijke wapenstilstand zou gelden. De Turken hebben het over een 32 kilometer diepe zone langs de gehele grens (444 kilometer), terwijl de Koerdische strijdkrachten denken aan een gebied van ongeveer 120 kilometer langs de grens, tussen de steden Tal Abyad en Ras al-Ayn.

Pelosi

Volgens de Amerikaanse krant New York Times, is de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, onverwacht met een delegatie naar Jordanië gereisd voor gesprekken over de Turkse inval in Noord-Syrië. Jordanië geldt als een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de regio. Pelosi en president Trump hadden de afgelopen week een knetterende ruzie over het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië waardoor de Koerden - die zij aan zij met de Amerikanen tegen Islamitische Staat hadden gevochten feitelijk aan het Turkse leger werden overgeleverd. Veel Amerikanen hebben daardoor sympathie voor de Koerden.

Operatie

Turkije viel vorige week het noordoosten van Syrië binnen om Koerdische milities te verdrijven en een gebied te creëren voor Syrische vluchtelingen die nu nog worden opgevangen in Turkije. Deze operatie begon nadat de Amerikaanse president Trump zijn troepen uit het gebied had teruggetrokken.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Ik dacht dat Trump dit eeuwenoude conflict had opgelost?

 • Taner Ikiz

  Voor al mijn Belgische vrienden die hier problemen mee hebben, willen jullie dan de 4 miljoen vluchtelingen in Turkije opvangen? België vangt er amper 25.000 en het is hier al ambrass...

 • lars vandenberge

  444 km op 32 km grondgebied inpikken van een buurland? Dat ze aan hun kant van de grens een veiligheidszone inrichten. Dat is zo'n 14000 km² dat is de oppervlakte van Vlaanderen dat de turken zomaar krijgen.

 • Gino Denil

  Het taalgebruik maakt toch duidelijk wie het beest en de agressor is. De hoofden van mensen verpletteren. Zijn huurlingenleger die de vrouwen van de Koerden naakt wil ophangen op de kruispunten.

 • gust lemmens

  Hallo Trump , alles was toch dik in orde ????