Erdogan dreigt ermee Koerdische strijders "te verpletteren" in noorden van Syrië

Recep Tayyip Erdogan
AFP Recep Tayyip Erdogan
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigt ermee de Koerdische strijders in het noorden van Syrië in "minder dan een week" te "verpletteren". Hij roept hen op zich over te geven. De strijders krijgen steun van de Verenigde Staten, maar Ankara bestempelt hen als terroristen. Die Amerikaanse steun nam Erdogan eveneens onder vuur.

"Ze zullen zien hoe we de plunderaars die ze hebben verzameld, als ze al een leger hebben gevormd, in minder dan een week zullen verpletteren", aldus Erdogan tijdens een ontmoeting van zijn regerende AK-partij. Erdogan verwees naar twee steden, Afrin en Manbij, die in handen zijn van de door de VS gesteunde Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) en bondgenoten zoals de Syrische Democratische Krachten (SDF).

Ontgoocheld over steun VS

De Turkse president sprak nog zijn ontgoocheling uit over de Amerikaanse wapenleveringen aan de YPG. Turkije is misnoegd over het Amerikaanse bondgenootschap met de YPG en de SDF. Voor Ankara zijn die twee verlengde armen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, in Turkije verbannen als "terroristische organisatie". "Er is geen probleem meer in Syrië dat we kunnen oplossen met zij die ons niets anders dan leugens en manipulatie hebben verteld", aldus Erdogan.

Turkije controleert ongeveer 2.000 vierkante kilometer in het noorden van Syrië na een grensoverschrijdende operatie uit 2016, "Schild van de Eufraat". Afrin grenst in het westen aan dat gebied, Manbij aan de oostelijke kant. Daarnaast zijn er ook Turkse troepen in Idlib, ten zuiden van Afrin, als onderdeel van een akkoord van vorig jaar met Rusland en Iran om de provincie in een zogeheten de-escalatiezone om te vormen. 
32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Vermeiren

  Turkije heeft altijd heimelijk IS gesteund, het enige verschil is, dat ze het nu openlijk doen!

 • chris bogaerts

  Je mag als lid van de Navo niet ergens ten oorlog gaan zonder toestemming van de andere Navo landen. En dat heeft hij al meermaals geschonden. Wanneer word Europa wakker?

 • David Lievens

  Vreemd, toen IS net naast hun grens een stad innam en mensen martelde claimde hij dat hij niet over de grens mocht gaan om die mensen te redden, je weet wel soevereiniteit van Syrië en andere zielige excuses. Nu is dat plots geen probleem blijkbaar en gaat hij vlotjes over die soevereiniteit om diezelfde mensen te vertrappelen. IS was toch ook een erkende organisatie van terroristen?

 • Fons Dewaele

  Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), zijn dus geen Koerden volgens Sinan Ozcelik. Raar, kent zijn eigen Volk niet. En dan nog beledigend worden. Turkije en verpletteren, lachwekkend

 • Vital Alive

  Objectieve verslaggeving is wel vereist, het handelt zich hier niet om Koerden maar wel om YPG die de Syrische tak van de ( ook door EU en VS ) erkende terroristische PKK. PKK is een terroristische groepering die regelmatig aanslagen pleegt in nTurkije, ook op Koerden die het niet eens zijn met de PKK, zij financiëren hun activiteiten met drugshandel en illegale mensen smokkel naar het Westen.