Erdogan dient klacht in tegen tijdschrift dat hem beschuldigt van etnische zuivering

De cover van ‘Le Point’ spreekt boekdelen.
AP De cover van ‘Le Point’ spreekt boekdelen.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft samen met aanklagers in Ankara een strafrechtelijke klacht ingediend tegen een Frans tijdschrift. ‘Le Point’ beschuldigde hem van "etnische zuivering" in het noordoosten van Syrië.

Op de cover stond deze week een foto van Erdogan die een groet in militaire stijl brengt, met daarbij de titel ‘Etnische zuivering, Erdogans manier’. Daaronder stond nog een vraag: ‘Gaan we hem de Koerden laten uitmoorden?”

Turkije startte eerder deze maand zijn offensief in Noordoost-Syrië, voornamelijk om te vechten tegen de Syrisch-Koerdische militie. De inval werd stopgezet na een staakt-het-vuren dat onderhandeld werd door Rusland en de Verenigde Staten.

Kritiek van Macron
Ankara beschuldigde de Koerdische militie ervan Arabieren in de regio te viseren en deelde plannen om zo'n twee miljoen Syrische vluchtelingen van Turkije naar een "veilige zone" in Noordoost-Syrië over te brengen. Het offensief werd internationaal veroordeeld, Turkije kreeg onder meer zware kritiek van de Franse president Emmanuel Macron te verduren.

Volgens staatspersagentschap Anadolu heeft de president een rechtszaak geëist tegen Etienne Gernelle (de hoofdredacteur van ‘Le Point’; nvdr) en auteur Romain Gubert. De twee worden ervan beschuldigd de president beledigd te hebben, een overtreding die volgens de Turkse wet een celstraf tot vijf jaar kan opleveren. 

“Hij heeft probleem met vrijheid”
“Erdogan heeft beslist een probleem met vrijheid”, reageert Gernelle in een artikel op de website van het tijdschrift. “We nemen geen woord terug van wat we geschreven hebben.” ‘Le Point’ noemde de Turkse president in een eerdere editie (mei 2018) ook al eens een dictator. “Daarvoor hebben we rechtstreekse doodbedreigingen gekregen.”

“Erdogan heeft veel journalisten in Turkije laten opsluiten en denkt misschien dat die censuur ook in andere landen waar persvrijheid geldt mogelijk is”, aldus Gernelle. “De grootheidswaanzin van de leider van Ankara kent duidelijk weinig grenzen. Hij zal teleurgesteld zijn: wij laten niets los”, besluit hij. De afgelopen jaren diende de Turkse president vergelijkbare klachten in tegen critici in eigen land.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jaak Peeters

  @Gino Denil: akkoord.

 • Gino Denil

  Zoals elk land kent ook Turkije grote Turken en grote schurken. Ataturk was een grote Turk. Bij de helft of meer van de Turken is Erdogan trouwens niet geliefd. Daarom verloor hij bij de laatste verkiezingen 7 van de 9 grote steden. Dan helpt wat oorlog om de nationalistische gevoelens weer wat op te kloppen. Maar de doorsnee Turk zal er wel de rekening voor betalen.

 • Jason Kubrat

  Zoals Ataturk ooit zei: "Één Turk is voldoende om de wereld te laten trillen in zijn fundamenten." Als ik Erdogan overal lees en zie, gehaat door de westerling, geliefd door de moslims, dan kan ik niks anders dan Ataturk gelijk geven.

 • Piet Van Buggenhout

  Los van de omstandigheden doet Erdogan mij denken aan mis-Arco Francine Swiggers: eerst mensen beliegen en bedriegen en wie dat niet slikt met gerechtelijke vervolging bedreigen.

 • chris eeckhout

  Hoe moet je dit anders noemen? Het willekeurig liquideren van mannen, vrouwen en kinderen zonder enige vorm van rechtspraak of wat ook . Er zijn onder hen , zeker wel groeperingen en / of individuen die terroristische acties uitvoeren , maar daarvoor hoeft men niet een ganse bevolking uit te roeien! Trouwens er zijn toch andere middelen voorhanden om de daders van zulke feiten op te sporen, te intercepteren, te vervolgen, of uit te schakelen.