Erdogan brengt verrassingsbezoek aan Tunesië: mogelijke staakt-het-vuren in Libië in de maak

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Tunesische president Kais Saied.
AFP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Tunesische president Kais Saied.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft met zijn Tunesische collega Kais Saied mogelijke stappen en samenwerking besproken om een staakt-het-vuren in Libië te bewerkstelligen.

Erdogan arriveerde eerder op kerstdag onverwacht in Tunis voor gesprekken met Saied, zei zijn kantoor, zonder verdere details te verstrekken. Hij is het eerste staatshoofd dat Tunesië bezoekt sinds de verkiezing in oktober van Kais Saied tot president na de Tunesische parlementsverkiezingen.

Op een persconferentie met Saied zei Erdogan dat hij geloofde dat Tunesië “waardevol en constructief” kan bijdragen aan het vestigen van stabiliteit in Libië. Hij voegde eraan toe dat er zo snel mogelijk een staakt-het-vuren moet komen. In een verklaring zei het kantoor van Erdogan dat hij werd vergezeld door zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, evenals zijn hoofd van de inlichtingendienst.

Het bezoek komt op een moment dat Turkije zijn inspanningen heeft opgevoerd om deals te sluiten met landen aan de Middellandse Zee. Vermoedelijk omdat Ankara op gespannen voet staat met Griekenland over grondstoffen voor de kust van het verdeelde eiland Cyprus.

Afbakeningsovereenkomst 

Vorige maand tekende Turkije een maritieme afbakeningsovereenkomst met de internationaal erkende regering van Libië, een stap die Griekenland woedend maakte. Athene zegt dat de deal in strijd is met het internationale recht, maar Ankara zegt dat het zijn rechten in de regio wil beschermen en volledig voldoet aan de maritieme wetgeving.

Als onderdeel van de uitgebreide samenwerking met Libië, een buurland van Tunesië, heeft Ankara ook een militaire samenwerkingsovereenkomst gesloten met de in Tripoli gevestigde regering van Nationaal Akkoord (GNA) van premier Fayez al-Serraj.

Turkije en Qater steunen de GNA. Haftar krijgt steun uit Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.