Ga naar de mobiele website
^ Top

Erdogan brengt blitzbezoek aan Golfregio: "In niemands belang dat deze crisis nog gerekt wordt"

De Turkse president Erdogan.
REUTERS De Turkse president Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vertrekt vandaag op een tweedaagse rondreis in de Golfregio. Het staatshoofd brengt een blitzbezoek aan Saoedi-Arabië, Koeweit en Qatar, in een poging de diplomatieke rel in de Golf te bedaren.

Turkije is traditioneel een bondgenoot van Qatar, dat sinds begin juni door de andere landen in de regio geïsoleerd wordt. Het voortduren van de diplomatieke rel in de Golf is slecht voor iedereen, zei de Turkse president in Istanboel, voor hij op het vliegtuig stapte naar Ryad. Erdogan ontmoet vandaag eerst de Saoedische koning Salman, waarna hij naar Koeweit doorreist. Morgen trekt Erdogan dan naar bondgenoot Qatar.

Erdogan heeft aangeboden om te bemiddelen in de diplomatieke rel, maar of de andere hoofdrolspelers in het conflict daar wel blij mee zullen zijn, is eerder twijfelachtig. Sinds de diplomatieke crisis begin juni is losgebarsten, stuurt Turkije geregeld voedsel richting bondgenoot Doha, dat door de importrestricties van de andere Golfstaten op andere partners aangewezen is voor bevoorrading. Ankara heeft er ook al troepen gestationeerd.

Sinds begin juni zijn alle grenzen tussen Qatar en een coalitie van andere Golfstaten, onder leiding van de Saoedi's, dicht. De coalitie beschuldigt Qatar ervan terroristische milities aan te sporen onrust te zaaien in de regio. Bovendien zou Doha onder één hoedje spelen met aartsvijand Iran.

"Het is in niemands belang dat deze crisis nog gerekt wordt. De moslimwereld heeft nood aan samenwerking en solidariteit, niet aan nieuwe verdeeldheid", verklaarde Erdogan. "Vanaf de eerste momenten van de crisis in Qatar, staan wij aan de kant van de vrede, de stabiliteit, de solidariteit en de dialoog. We hebben de nodige voorstellen gedaan aan de partijen, en dat blijven we doen", zei de Turkse president nog.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ben Sen

  Dat mensen hem haten is begrijpelijk want hier lees je alleen leugens over hem. Deze man heeft Turkije uit armoede gehaald en 17de economische land gemaakt.

 • dirk belis

  1ste graad hoogheidswaanzin die man

 • Jan Modaal

  İn Europa krijgen we enkel negatieve en uit zijn context getrokken verhalen te lezen. İk volg hem van dicht bij, de realiteit is totaal anders. wat hij in het midden oosten probeert doet hij ook in Turkije en zelfs meer. Spijtig genoeg krijgen we nooit volledige speeches of interviews van hem te lezen.

 • patrick claeys

  Niet te geloven! Die waant zich God zeker? In eigen land vernielt hij alle verworvenheden, en vervolgens gaat hij de barmhartige samaritaan spelen om er geld uit te slaan. Nie te doen met den dezen!

 • Ingrid Vantroostenberghe

  Allé gaat hij daar nu gaan schooien, bleiten, neuten, dreigen etc

Meld een bug