Erdogan bevestigt aankoop Russisch raketsysteem en negeert waarschuwing VS

De Russische president Poetin schudt de hand van de Turkse president Erdogan.
REUTERS De Russische president Poetin schudt de hand van de Turkse president Erdogan.
Turkije heeft de deal rond de aankoop van Russische S-400-raketten al afgesloten. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan laten verstaan. "Ik zeg niet dat Turkije het S-400-raketsysteem gaat kopen. We hébben het al gekocht. Het is een gedane deal", aldus de Turkse president. Hij voegde er aan toe dat Turkije de S-400-raketten binnenkort hoopt te ontvangen.

De deal tussen Rusland en Turkije heeft de spanningen met de VS doen oplopen. Washington oordeelt dat een NAVO-bondgenoot geen raketsystemen van een tegenstander zou moeten aankopen. Volgens de VS kan de deal de Turkse rol in het programma rond de F-35 in gevaar brengen.

Enkele dagen geleden maakte Washington bekend dat het Turkije tot eind juli de tijd geeft om af te zien van de aankoop van Russische S-400-raketten. Doet Turkije dat niet, dan zullen de Turkse piloten die momenteel in de VS met de F-35 trainen, uitgewezen worden en zullen de onderaannemingscontracten met Turkse bedrijven voor de bouw van de F-35 geannuleerd worden, zegt onderminister van Defensie Ellen Lord. 

Toenemende Amerikaanse druk

Erdogan zei in het verleden echter al herhaaldelijk dat Turkije niet terugkomt op de aankoop van het Russische grondluchtraketsysteem S-400, ondanks de toenemende druk uit Washington. Hij hoopt naar eigen zeggen nog steeds om de escalerende discussie met de VS te kunnen uitklaren. Poetin noemde op zijn beurt de levering aan Turkije een nationale prioriteit.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • zeki altin

  ieder land bepaald zelf wat ie koopt en verkoopt ! als turkije liever s400 verkiest boven dat patriot dan is het zijn keuze en ook hun geld natuurlijk.. amerika moet zich niet moeien met ander mans zaken..of het zal een heel sterk bondgenoot verliezen...

 • MICHELINE GEVERS

  Allé Trump kan weer gaan dreigen. Als hij nog durft, want nu zit Rusland ertussen en dat is veel sterker dan Mexico. Blokkeert hij de F-35, dan koopt Erdogan weer bij Rusland. Amerika is van zijn pluimen aan het verliezen ondanks de dolle dreigingen van Trump. Blaffende honden bijten niet.

 • Christiaan Boogaerts

  Tarik Akan fout Duitsland heeft patriot systeem Frankrijk koopt ook geen S400. Cyprus is geen NAVO lidstaat vandaar dat die wel de S300 konden kopen.

 • Ludwig Vanden Boer

  Met het ene been staat hij in de Navo en met het andere in Rusland.

 • ANTONIO POL

  Turkije uit de NATO zetten!!! Ondanks strategische ligging van het land.