Erdogan bedreigt Syrië met offensief in Idlib, Russen waarschuwen op hun beurt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
AFP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er woensdag mee gedreigd om snel een militair offensief te starten in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië. In dat gebied zijn er de laatste weken geregeld confrontaties tussen Turkse en Syrische strijdkrachten. De Russen hebben al gereageerd: “Zo een offensief is wel de minst goede optie.”

Het dreigement van Erdogan met een offensief in de Syrische provincie Idlib, het laatste bolwerk van rebellen en jihadisten, komt op een ogenblik dat de gesprekken tussen Ankara en Moskou, dat Syrië steunt, om de spanningen te verminderen, zijn mislukt. De Turken hebben de voorbije dagen aanzienlijke hoeveelheden versterking naar Idlib gestuurd.

Meer dan 900.000 burgers op de vlucht

De Syrische militairen hebben met luchtsteun van de Russen de druk op Idlib opgevoerd. Door dat offensief zijn meer dan 900.000 burgers op de vlucht geslagen voor de gevechten. “We hebben er alles aan gedaan om onze plannen uit te voeren”, zei Erdogan woensdag. “We zijn vastbesloten om van een Idlib een veilige plek te maken, wat het ook moge kosten. “

Het Kremlin heeft op het dreigement van Erdogan dan weer gereageerd met een waarschuwing aan het adres van de Turken. “Als het gaat om een offensief tegen de legitieme machthebbers in Syrië en het Syrische leger, dan is dat de slechtst mogelijke optie”, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov tijdens een telefonische briefing van journalisten.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Rymen

  Terwijl Europa zwelgt in genoegzaamheid en luxe en de andere kant opkijkt is er aan haar achterdeur een genocide-godsdienstoorlog bezig.

 • raymond van der craen

  Een raad voor de Turken: Als de Russische beer begint te grollen dan kun je maar beter vertrekken.

 • Gino Denil

  Openlijk op oorlogspad. De NAVO is toch een defensieve organisatie. Hoort Turkije daar nog wel in thuis.

 • lucien lemahieu

  groot, groter, grootst denkt de man.

 • Luc Lepoudre

  De bedoeling van de Turken is duidelijk; inpalmen van een stuk grondgebied. Maar als ze het wagen dat ook maar één vliegtuig in dat Syrisch luchtruim komt zullen ze de oude rekening gepresenteerd krijgen. En hoe het afloopt in conflicten waar de tegenstander baas is in de lucht, zullen de Turken ook wel weten.