Er ist wieder da: Lutz Bachmann is opnieuw voorzitter Pegida

EPA
Nog geen maand geleden nam hij ontslag, maar vandaar staat Lutz Bachmann opnieuw aan het hoofd van de Duitse anti-islambeweging Pegida. Volgens hem is de foto met Hitlersnor en -kapsel, die tot zijn ontslag leidde, gemanipuleerd.

Op 21 januari berichtte de krant Dresden Morgenpost over een foto die van Bachmann was opgedoken op Facebook. Daarop poseerde de Pegida-voorzitter bij de kapper met een Hitlerkapsel en -snor en omschreef hij in een commentaar erbij asielzoekers als "vee", "afval" en "uitwerpselen". Bachmann ontkende het bestaan van de foto niet. Tegenover de krant Bild verklaarde hij dat de foto was genomen als parodie op het boek 'Er ist wieder da', een succesvolle satirische roman over de terugkeer van Adolf Hitler. "Soms moet je met jezelf kunnen lachen", aldus Bachmann. Maar toen het Duitse gerecht daarop een onderzoek tegen hem opstartte wegens volksopruiing, besliste Bachmann om op te stappen als voorzitter.

Tot nu dus. Want vorige week bracht de Sächsische Zeitung uit dat de foto vervalst is. De Hitlersnor zou er pas later op zijn gefotoshopt. Dat Bachmann dat er indertijd niet bij vertelde, zo verklaart hij vandaag tegenover The Guardian, was "omdat niemand me op dat moment geloofd zou hebben. Alle media in de wereld spraken erover. Maar op de originele foto had ik geen snor. Ondertussen is de foto onthuld als vals, maar op dat moment was het gewoonweg onmogelijk om het te ontkennen. Om de schade te beperken nam ik ontslag, zij het enkel als voorzitter. Ik ben nooit uit de organisatie gestapt."

Lutz Bachmann, de oude - en nieuwe - voorzitter van Pegida.
EPA Lutz Bachmann, de oude - en nieuwe - voorzitter van Pegida.

Aanhang kalft af

Na de hele heisa kreeg Pegida te kampen met ruzie aan de top. Veel bestuursleden vonden de organisatie te fel naar extreemrechts overhellen en distantieerden zich van het racisme van hun voormalige voorzitter. Woordvoerster Kathrin Oertel nam het roer over, maar gaf er na amper enkele dagen al de brui aan. Met een aantal andere leden uit het bestuur verliet ze Pegida en stichtte ze de nieuwe organisatie 'Directe Democratie voor Europa'.

Sindsdien ziet Pegida zijn aanhang week na week afkalven. Op het hoogtepunt in januari kwamen meer dan 20.000 mensen op straat bij de maandagse demonstraties in Dresden. Vandaag komen er nog maar een tweeduizendtal mensen op straat tegen wat zij "de islamisering van het Europese avondland" noemen.

Of Bachmanns vernieuwde voorzitterschap het tij zal doen keren, is nog maar de vraag. Hij werd dit weekend door het bestuur opnieuw aangesteld als leider van de beweging, maar toch ziet Bachmann zich zelf niet zo. "Er is een vereniging met zeven leden, en elk lid heeft evenveel macht", zo klinkt het nog tegenover The Guardian. "De post van voorzitter is er enkel omdat de Duitse wet eist dat elke vereniging een voorzitter heeft. Maar er is dus geen leider."

Pegida kondigde ook aan mee te willen doen aan de lokale verkiezingen in Dresden om zo de burgemeesterssjerp te kunnen omgorden. Alleen zal dat zonder Bachmann zijn, die kan zich wegens zijn strafblad namelijk geen kandidaat stellen.

Woordvoerster Kathrin Oertel verliet Pegida en stichtte de organisatie 'Directe Democratie voor Europa'.
GETTY Woordvoerster Kathrin Oertel verliet Pegida en stichtte de organisatie 'Directe Democratie voor Europa'.
GETTY